19 maj 2006

Grattis Åsa!

Idag fyller den socialdemokratiska Europaparlamentarikern Åsa Westlund 30 år. Grattis Åsa!!!

Mellan 1997 och 1999 var jag ordförande i den socialdemokratiska studentklubben i Göteborg, GSHF som också har en bloggsida.

Efter en tid fick vi en ny medlem, Åsa Westlund, som flyttade från Växjö till Göteborg. Årsmötet 1999 närmade sig och jag skulle avgå som ordförande. Jakten på en efterträdare satte igång, en viktig princip vi hade i föreningen var att namnen som diskuterades inte fick vara med i diskussionerna.

Åsas namn kom upp men en del undrade om hon inte "var lite för snäll". Det är så man skäms men så var det faktiskt. Föreningen beslutade att inte lyssna på det tramset och valde henne till ordförande. Det fick bra och efter två år blev hon ordförande i hela Socialdemokratiska studentförbundet.

Som ordförande i S-studenter lyckades hon med några saker som ingen av hennes företrädare på posten hade lyckats med:
  • Hon såg till att förbundet blev mer respekterat i partiet. Tidigare hade vi i praktiken mer setts som en studentavdelning till SSU.
  • Hon såg till att studentförbundets ordförande blev adjungerad in i socialdemokraternas verkställande utskott på samma sätt som SSU:s ordförande. Tidigare hade partiet sagt nej till detta med motiveringen att SSU representerade de unga i partiet. De tänkte inte på att studentförbundet är till för studenter och att dessa inte alltid är unga.
  • Hon var den första ordföranden i förbundet som blev heltidsarvoderad. Av någon anledning hade bara förbundssekreteraren och en ombudsman arbetat med förbundet på heltid medan ordföranden förväntades sköta sina studier parallellt med ordförandeuppdraget. Det gjorde att den politiska ledaren i förbundet var upptagen med att ta minst femton poäng per termin för att få pengar av CSN. Den politiska marknadsförningen blev lidande. Åsa ändrade på det.
  • Hon blev enhälligt vald. Konflikten i SSU hade tidigare spridit sig till s-studenter med ordförandestrider som följd. Det gällde inte Åsa.
Kom ihåg var du läste det först

I valet till Europaparlamentet 2004 kryssades Åsa in. Hon fick osannolika 41.987 kryss, eller 6,81 procent, vilket flyttade henne från plats sju till plats två. Hon kom in på en kampanj som inte var anti-EU eller anti någonting. Hon var helt enkelt en vanlig socialdemokrat. En makalös prestation.

Jag tror inte att hennes vistelse i Bryssel/Strassbourg kommer att vara för evigt. Jag är beredd att sätta en back porter på att Åsa kommer att sitta i en socialdemokratisk regering inom tio år. Hon sitter för närvarande i Europaparlamentets utskott för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet. Efter valet 2006 eller senast 2010 skulle hon exempelvis blir en utmärkt miljöminister. Kom ihåg var du läste det först.

Vi ses på festen imorgon.

1 kommentarer:

Klockan lördag, 20 maj, 2006 , Blogger Alexander Sofroniou sa...

Detta är ett test.

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida