04 september 2006

Karin Mattsson i Slitz

Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson har ställt upp på en intervju i tidningen Slitz vilket har delat idrottssverige i två delar. I Expressen säger hon att hon ställde upp för att hon ”…såg det som en chans att skapa en motbild till vad tidningen förmedlar.

Det är en sällsynt naiv föreställning. Karin Mattsson själv kommer aldrig att ha kontroll över artikeln som publiceras. Det enda hon själv kan styra över är sina egna citat men Slitz kan fortfarande välja vilka citat de ska ha med i sin artikel.

Utöver det kan man ifrågasätta ställningstagandet att ställa upp i sig. Slitz och andra liknande så kallade herrtidningar spelar på precis samma könsstereotypa strängar som ”vanliga” porrtidningar. Kvinnor finns för att behaga män, i porr genom att ge oss sexuell njutning, i Slitz genom att vi kan titta på deras kroppar på sexuellt utmanade bilder. Bilderna skiljer sig åt i vad de visar men det är samma princip som styr båda sorters tidningar.

Det är utan tvekan så att det är mer socialt accepterat att köpa Slitz än en vanlig porris. Bilderna i Slitz inte är lika ”grova” och de har faktiskt också en del intressanta artiklar ibland. Det är nog så att intervjun med Karin Mattsson utgör en av dessa intressanta artiklar.

Genom att ställa upp på intervju bidrar man alltså till en av de två saker som legitimerar tidningen. Om ingen någonsin skulle ställa upp på en intervju skulle de bara ha utviksbilderna kvar och då skulle acceptansen för tidningen att sjunka.

Därför gjorde Karin Mattsson fel.


Detta inlägg är pingat på Intressant.se.

Andra bloggar om

3 kommentarer:

Klockan onsdag, 13 september, 2006 , Anonymous Anonym sa...

dåligt av Karin, riktigt dåligt

 
Klockan lördag, 16 september, 2006 , Anonymous Anonym sa...

Håller med att det var väldigt dåligt. Ingen förebild där inte.

avs ÖSD rk

 
Klockan onsdag, 10 september, 2008 , Anonymous Anonym sa...

Sossar, bra att ni vat vad som är rätt.

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida