30 augusti 2006

Good cop, not as good cop

När poliser på film ska förhöra en skurk har de ofta en indelning sinsemellan. En är snäll och en är elak. Good cop, bad cop. På så sätt ska skurken få mer förtroende för den ena men inte den andre och berätta mer för honom. Alla som har sett en Beck-film vet att Gunvald Larsson inte är en trevlig kille.

Nu har denna uppdelning letat sig in i det svenska politiska toppskiktet in i moderaterna. Här finns både Gunvald Larsson och Martin Beck fast i den verkliga världen spelas Gunvald Larsson av Fredrik Reinfeldt och Martin Beck av moderaternas chefekonom Anders Borg.

Igår handlade 16-timmen i Studio 1 om arbetslöshetsstatistik. I studion satt bland andra Anders Borg.

Anders "Martin Beck" Borg fick frågan om hur hög arbetslösheten är. På sitt vanliga, trevliga, vetenskapliga och resonerande sätt svarade han att det beror lite på vem man frågar. Riksbanken säger att den ligger mellan sju och åtta procent och OECD säger att den ligger runt sju procent. Ett besök på moderaternas hemsida säger något annat för där kan vi läsa att arbetslösheten idag är löjligt höga 21 procent.

Strategin är solklar. På torgmöten där de egna partivännerna finns med, i media där mjäkiga journalister finns med eller i situationer där det är ont om tid, då skickar de fram Fredrik "Gunvald Larsson" Reinfeldt. Han får orera om den 21 procent höga arbetslösheten och han får ostört hävda att en och en halv miljon människor står utanför arbetsmarknaden.

I situationer där journalister har tid att utveckla och ifrågasätta resonemang eller där annan ekonomisk expertis finns med som kan ifrågasätta Reinfeldts siffror så skickar de fram Anders "Martin Beck" Borg. I gårdagens program nämnde Anders Borg 21 procents arbetslöshet i en mening och han gjorde det på en direkt fråga från programledaren. Sedan var han tillbaka i de mer vedertagna siffrorna som skiljer sig från de siffror som moderaterna pumpar ut med ungefär 300 procent.

Uppedelningen mellan good cop och bad cop är solklar men det är kanske svårt att hävda att Reinfeldt är politikens Gunvald Larsson, så lugn och resonerande som han är. Jag får nöja mig med följande indelning:
  • Anders Borg - Good cop
  • Fredrik Reinfeldt - Not as good copDetta inlägg är pingat på Intressant.se.

Andra bloggar om Politik Val 2006 Fredrik Reinfeldt Anders Borg Moderaterna Arbetslöshet Arbetslöshetsstatistik

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida