30 juni 2008

Mitt nya jobb med 29.000 per månad

Idag börjar jag på mitt nya jobb. Jag ska vikariera som redaktionschef på tidningen Ny Tid när den ordinarie redaktionschefen Johan Flanke har semester. Det ska bli fem roliga veckor.

Journalistyrket präglas av stenhård konkurrens med många otrygga anställningar. Den fackliga solidariteten som finns i många andra yrken finns inte i journalistkåren. Här bjuder vi ofta under varandra i lön för att få jobb och många tidningar har satt i system att betala dåligt.

Ett problem i journalistkåren är att många inte vill berätta vad de tjänar. Jag tycker att det är dumt för jag är säker på att det håller ner lönenivån. Om man inte vet vad andra tjänar är det svårt att lägga ett högt lönebud i en förhandling. Som många vet så brukar slutresultatet i löneförhandlingar ligga någonstans mellan arbetsgivarens och den anställdes bud. Om man ska komma upp i lön bör man alltså lägga ett ganska högt utgångsbud när man förhandlar så att man kan förhandla neråt utifrån det.

Därför berättar jag nu att jag tjänar 29.000 kronor per månad. Mina argument i förhandlingen var:
  • Jag har goda kunskaper om politiken i och runt Göteborg.
  • Jag har goda kunskaper om det socialdemokratiska partiet.
  • Jag är bra på nyhetsbedömningar och på att hitta vinklar.
  • Det är en kort anställning som ligger i juli så det blir väldigt svårt för mig att få något annat sommarvikariat inom exempelvis psykiatrin där jag har jobbat tidigare. Därför måste jag på en månad tjäna in pengar som jag kan leva på hela sommaren.
  • Det är väldigt bekvämt för en arbetsgivare att få in någon under just de veckor som de vill ha någon men det är en bekvämlighet som de ska betala för.
Om du har några artikelidéer så hör av dig men tänk på att de ska ha ett nyhetsvärde. Idéer som "kan du inte skriva något om mig/mitt band/min fotbollsklubb" o.s.v. avvisas vänligen men bestämt om du/bandet/fotbollsklubben inte har gjort eller ska göra något särskilt.

Bloggar om och annat Intressant

Etiketter: ,

1 kommentarer:

Klockan torsdag, 03 juli, 2008 , Anonymous Nina Eriksson sa...

På tal om pengar och typ på tal om facket. Almega skämtar till och visar med glimten i ögat deras syn på facket.

Kolla in filmerna som faktiskt är rätt roliga:

http://www.youtube.com/watch?v=DaLLX16S3SQ

och

http://www.youtube.com/watch?v=t_ZJ8hhILZQ

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida