09 mars 2008

Clinton riskerar framtida presidentval

Obama har just vunnit Wyoming och ställningen mellan honom och Clinton är:

Obama: 1.588
Clinton: 1.465

Väljarna i de amerikanska delstaterna utser 3.253 delegater till konventet och det är dessa som håller på att väljas i just nu. Till det kommer de 796 så kallade superdelegaterna som utgörs av gamla presidenter och guvernörer m.m. som får rösta som de vill.

I skrivande stund finns det 200 delegater kvar som väljarna i de kvarvarande delstaterna ska utse. Om Clinton ska vinna majoritet bland de valda delegaterna måste hon vinna 162 av dessa. Det är mycket osannolikt att det kommer att ske.

Om en journaliststudent från Sverige kan utföra denna ganska simpla matematik så lär hennes kampanjstab också kunna det. De måste veta att hon behöver dra hem mer än 75 procent av rösterna i alla val i alla delstater för att få majoritet. De måste rimligtvis också veta att det inte kommer att gå.

Därför måste det vara så att hon sätter sitt hopp till superdelegaterna som får rösta som de vill. Hennes plan är att de ska köra över folkviljan som har kommit fram i primärvalen.

Det är otroligt ansvarslöst och det riskerar att sätta demokraterna i en trovärdighetsknipa i decennier framöver. Folket valde en svart kandidat men partieliten struntade i det och utsåg en vit kandidat. Det är självklart att det kommer att påverka många presidentval framöver. Svarta kommer att säga att det inte spelar någon roll vad de gör för de blir överkörda ändå.

Clinton borde ta sitt ansvar och avsäga sin kandidatur nu.

Bloggar om och annat Intressant

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida