21 februari 2008

Politiker måste skärpa sig

Som student på journalistprogrammet får man en del frilansjobb utöver artiklarna man skriver i skolan. Dessa två tillsammans har gjort att jag har pratat med kommunpolitiker och ministrars pressekreterare flera gånger de senaste månaderna. Det har ofta varit bedrövande.

Anledningen är deras ofta usla mediestrategi. Många kommunalråd verkar praktisera idén "låt journalisten jobba riktigt hårt för att få tag i mig och om jag har tur så misslyckas det". Strategin är inte bara konstig, den är kontraproduktiv. Politiker och media har ett ömsesidigt beroende av varandra, media vill rapporera vad politiker gör till allmänheten och politiker (borde) vilja föra ut sitt budskap. Då funkar det inte att göra sig oanträffbar.

Det allra värsta är pressekreterarna i regeringen. När man ringer dem och vill göra en intervju med ministern om en proposition som han/hon har lagt till riksdagen har det hänt flera gånger att pressekreteraren kräver att man ska skicka frågorna i förväg först. Senast var det Jan Björklund som ville ha frågor om nivån på studiemedlet skickade till sig i förväg, tidigare i veckan var det Mats Odell om det indragna stödet till byggandet av hyresrätter.

Om en minister har skrivit en proposition borde han eller hon rimligtvis kunna prata med en journalist om det. Jag har inget principiellt emot att skicka frågor i förväg men man måste förstå hur en intervju fungerar. När en journalist ställer en fråga och får ett svar är det väldigt vanligt att man ställer en följdfråga som bygger på svaret man just har fått. Om man vill göra en bra intervju går det inte att hålla sig till ett manus.

Det borde Sveriges ministrar förstå.

Dagens eloge...

... går till Henrik Ripa, moderat kommunalråd i Lerum. Jag har mejlat honom några gånger om en intervju och jag har alltid fått svar inom ett par timmar. Så ska en slipsten dras.

Bloggar om och annat Intressant

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida