14 februari 2008

Bannas den som bannas bör

Riksbanken har valt att höja räntan med 0,25 procentenheter. Ett besked som har väckt viss förvåning hos marknaden då den menar att den ekonomiska konjunkturen börjar vika. Enligt grundkurs 1 i makroekonomi ska riksbanken då sänka räntan för att stimulera ekonomin, inte tvärtom.

Riksbankens beslut är inte förvånande alls, det är snarare väntat. En av dess uppgifter är att säkerställa värdet på den svenska kronan, alltså att hålla inflationen nere. Inflationen har börjat stiga och därför är det riksbankens plikt att agera.

Regeringen är problemet

Den som ska bannas är regeringen. För tre år sedan träffades de fyra borgerliga partiledarna i Bankeryd och beslutade om skattesänkningarna de skulle genomföra om de vann valet.

Som bekant vann de valet och de har hållit åtminstone några av löftena. Skatterna har sänkts vilket har lett till att många människor har mer pengar i plånboken att konsumera för. Då kommer inflationen som ett brev på posten.

Felet regeringen gör är att den genomför skattesänkningar idag som planerades för tre år sedan. Då rådde helt andra förutsättningar i den svenska ekonomin och det är sannolikt att de inte hade fått samma konskekvenser om de hade genomförts då. Idag, däremot, är förutsättningarna annorlunda men det struntar regeringen i.

Det är regeringens inflationsdrivandepolitik som har tvingat riksbanken att höja räntan, inget annat.

Bloggar om och annat Intressant

Etiketter:

1 kommentarer:

Klockan torsdag, 14 februari, 2008 , Blogger Andreas sa...

Inte för att jag vill verka petig alexander, eller jo förresten, det vill jag visst det. Riksbanken har inte till uppgift att säkerställa värdet på den svenska kronan, däremot har den i uppgift att hålla inflationen under kontroll.

Att säkerställa värdet på kronan kan tolkas som att den också har i uppgift att försvar en viss kronkurs, och den uppgiften hade riksbanken så länge som Sverige drev en fast-växelkurspolitik, vilket Sverige upphörde med att göra under början på 1990-talet i samband med det misslyckade kronförsvaret under regeringen Bildt.

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida