24 januari 2008

Henrik Brors fattar verkligen ingenting

Pär Nuder kommer inte att vara socialdemokraterna talesman i ekonomiska frågor. DN:s krönikör Henrik Brors inleder sin "analys" på följande sätt:

Pär Nuder sparkas som skuggfinansminister på ett närmast förnedrande sätt. Det visar att Mona Sahlin ännu inte skaffat sig tillräcklig auktoritet som partiledare, och det kan få vänsterväljare att misstänka att hon vill föra partiet högerut.
Ursäkta mig Henrik Brors men hur i hela friden kom du till den slutsatsen? Lite bakgrund...

Pär Nuder var ordförande i Stockholms läns SSU-distrikt i slutet av 80-talet. SSU var också då indelat i falanger, man kan kalla dessa för olika saker, höger vänster förnyare eller vad du vill, men ingen kan säga att Stockholms län var vänster.

Annat var det med Stockholms stads SSU-distrikt, de kunde kallas för vänster. På SSU-kongressen 1990 försökte Stockholms län få in Pär Nuder i SSU:s verkställande utskott. De fick inte ihop en majoritet så han fick vika sig för vänsterkandidaten Thomas Rudin från Stockholms stad.

Det har onekligen funnits en vänsterfalang inom socialdemokratin. Den har något förenklat förkroppsligats i personer som Marita Ulvskog, Sören Wibe, Maj-Britt Theorin, och Margareta Winberg m.fl. Alla som vet något inom socialdemokratin vet att Pär Nuder aldrig någonsin har funnits på den flanken.

Därför är det mycket märkligt, för att inte säga fullständigt obegriplig och okunnigt, att Henrik Brors nu tror att folk är rädda för en högersväng för att Pär Nuder ryker.

Bloggar om och annat Intressant

Etiketter:

1 kommentarer:

Klockan söndag, 14 december, 2008 , Blogger Nima D-T sa...

Nog för att Henrik Brors aldrig kommer med analyser utan djupt ideologiska uttalanden, men jag måste ta mig friheten att gnälla lite på din slutsats.
För visst är det fel att säga att sparkandet av gråsossen Nuder skulle vara en markering att man drar högerut, just för att Nuder inte tillhör någon vänsterfalang, och han har ju inte fått kicken så mycket på ideologisk grund. För det handlar ju om "förnyelse". Mona ville "rensa ut" efter GP, och därför så fick alla med nära anknytning till Persson maka på sig. Det är denna "förnyelse" som får vänsterväljare att misstänka ytterligare högervridning. Och med facit i hand så kan vi ju se vad som har hänt. Vi fick Thomas Östros. Och om inte han står för en högervridning, så är han ju inte fan vänster heller. Alltså så blev det ju en person som står på högerkanten, en person som inte kan tänka sig att demokratisera delar av ekonomin (t.ex. pensionssystemet), med motiveringen att "vi har en överenskommelse med borgarna". Folk har faktiskt haft anledning att vara oroliga för högersvängar...

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida