17 december 2007

Ulf Adelsohn snurrar om Svenska Dagbladet

Den gamle moderatledaren Ulf Adelsohn anklagar Svenska Dagbladet för att ligga bakom regeringens fall i opinionen. Han anklagar ledarsidan och debattsidan för att fokusera på regeringskritiskt material och, vilket förvånar, att nyhetssidorna är vinklade mot regeringen. Det är ett märkligt inlägg från Adelsohn.

Ledarsidan

Svenskans ledarsida är oberoende moderat. Som sådan har den valt att föra fram åsikter som väl närmast kan liknas vid de gamla moderaterna. Man kan tycka vad man vill om det men en ledarsida måste alltid ha friheten att opinionsbilda på ett sätt som inte alltid gynnar det egna partiet. Annars är vi tillbaka i den rena partipress som fanns tidigare och som jag tror att få vill ha. En ledarsida ska inte alltid klappa medhårs och det måste också gamla partipotentater stå ut med.

Nyheterna

SOM-institutet vid Göteborgs universitet mäter det mesta i media, bland annat är hur det rapporterades om de två olika regeringsalternativen i valrörelsen 2006 (jag hittar den inte på Internet). Den visar att just Svenska Dagbladet hade en balanserad rapportering mellan blocken.

Det finns dock ett problem som faktiskt talar till Svenska Dagbladets fördel. Svenskan och många andra medier rapporterade om borgarnas enighet och om deras uppgörelser. Dessa rapporteringar har räknats till artiklar som har varit gynnande för de borgerliga partierna. Problemet är ju bara det att de borgerliga partierna faktiskt var eniga om mycket och att S, V och Mp inte var det. Det hade varit konstigt om media inte hade rapporterat det.

Stockholmsfixeringen

Enligt Tidningsstatistiken har Svenska Dagbladet länge haft en ganska stadig upplaga på runt 200.000, av dessa skickar de 66.000 tidningar till människor utanför Stockholmsområdet. Det är alltså försvinnande få utanför Stockholm som läser Svenskan och det är ännu färre som läser ledarsidan.

Det är, för att uttrycka det milt, naivt att tro att Svenska Dagbladet har en så stark opinionsbildande kraft i Sverige så att den kan ligga bakom det enorma ras som regeringen har haft i opinionen i hela Sverige. Ett ras som saknar motstycke i historien för det har faktiskt aldrig hänt förut.

Förklaringen finns sannolikt i moderaternas egen valanalys från 2006 om svårigheterna att vinna valet 2010.

"Göran Perssons demobiliserande kraft kommer att försvinna. Ökad enighet med LO och hunger efter revansch kan göra socialdemokraterna till en stark opposition. I ett kortare perspektiv kommer vänsterkartellens oenighet och brist på sammahållning att vara helt ointressant [...]

Alliansen gynnades av en lång rad omständigheter, allt från socialdemokraternas regeringströtthet och brist på idéer till en positiv ekonomisk utveckling i Sverige [...] den väsentliga slutsatsen blir att alliansregeringen inte kan räkna med lika många samverkande yttre framgångsfaktorer som i valet 2006".

Det enda de tog fel på var årtalet. Svårigheterna kom inte 2010, de kom direkt. Där har du förklaringen Ulf Adelsohn.

Bloggar om och annat Intressant

Etiketter:

1 kommentarer:

Klockan måndag, 17 december, 2007 , Anonymous Anonym sa...

Nu kommer Ulf A att få det jobbigt.
Se vad DN skrev i dag:
"Fastighetsskatten var en vinnarfråga för de borgerliga i valrörelsen 2006. Sedan dess har oklara och ryckiga besked skapat mer misstämning än glädje."

Ja du Ulf, nu kommer du att få segla i motvind
Bo Bengtsson

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida