01 november 2007

Framgångar i kampen mot dödsstraffet i USA?

USA:s högsta domstol ska utreda om avrättningsmetoden med giftspruta är förenlig med konstitutionen som förbjuder "cruel and unusual punishments". Det har väckts frågor om den som avrättas känner smärta under avrättningen, en omtänksamhet som man kan raljera ganska mycket över.

Detta har lett till att 37 av de 38 delstaterna som har dödsstraffet i sin lagsitiftning har infört ett moratorium på avrättningar. Florida är det enda undantaget, detta trots att en av de ifrågasatta avrättningarna skedde just där när Angel Dias avrättades. Bödeln satte nålen i en muskel istället för i en blodåder så det tog 34 minuter för Angel Dias att dö. Efter beslut i Floridas högsta domstol kör de på som vanligt.

Antalet dödsdomar och avrättningar i USA har minskat något de senaste åren. Under år 2005 som är det senaste året som det finns fullständig statistik för dömdes 128 personer till döden. Det ska jämföras med toppåret 1996 när 317 personer dömdes.

I en intervju i New York Times säger Sarah Tofte från Human Rights Watch att hon tror att moratoriet kan påverka opinionen i positiv riktning i de stater där opinionsläget om dödsstraffet är jämnt. Man får verkligen hoppas att hon får rätt så att barbariet upphör.

Bloggar om och annat Intressant

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida