16 juni 2008

Sverigedemokraterna är inte alls över spärren

Igår publicerade flera tidningar en opinionsundersökning från Sifo där de skrev att Sverigedemokraterna fick 4,2 procent. Det stämmer inte och den som har läst en grundkurs i statistik vet det. I sin undersökning skriver Sifo (och de kan statistik):

"En förändring i förhållande till föregående mätning skall vid ett urval om 1.888 personer vara större än (för sd) 1,3 för att vara utanför den statistiska felmarginalen."

Sverigedemokraternas förändring är 0,8 procentenheter, alltså långt mindre än de 1,3 som krävs. Ändå sväljer både GP, och Svenska Dagbladet och Ekot betet med hull och hår och tar det som en sanning.

Jag vet att det är lite knäppisvarning på att hävda att alla har fel utom man själv men här är det faktiskt så. Sveriges journalister borde lära sig att förstå innehållet i opinionsundersökningar innan man börjar skriva om dem.

Bloggar om och annat Intressant

Etiketter: ,

10 kommentarer:

Klockan måndag, 16 juni, 2008 , Anonymous Anonym sa...

Det väsentliga är ju egentligen att diskutera själva trenden som sådan. För ett par år sedan hamnade SD för det mesta runt 1-1,5% i opinionsundersökningarna. Nu har de hamnat runt 4% i flera olika mätningar.


/Johan

 
Klockan måndag, 16 juni, 2008 , Anonymous Erik Almqvist sa...

Det var väl långt fler än 1888 personer i denna mätning? Kring 12000 såvitt jag förstått?

 
Klockan måndag, 16 juni, 2008 , Blogger Ulf Bjereld sa...

Alexander har alldelels rätt. SD har länge legat kring 3 procent i Sifos mätningar. Förr eller senare går det lite upp eller lite ner, beroende på slumpen.

Om SD lyckas hålla sig kvar över 4-procentsnivån i ett par ytterligare Sifo-mätningar - då har vi en ny situation. Men där är vi inte ännu.

 
Klockan måndag, 16 juni, 2008 , Anonymous Tobias Lindgren sa...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

 
Klockan måndag, 16 juni, 2008 , Anonymous Anonym sa...

Jodu, det är de. Hört talas om Bradley-effekten?

 
Klockan måndag, 16 juni, 2008 , Blogger Patrik sa...

Den statistiska felmarginalen är välkänd och ligger i bakgrunden i alla opinionsmätningar. Den presenteras, så att den som önskar kan räkna på alternativ.

Media fokuserar alltid på det presenterade huvudvärdet, inte på den undre ribban. Så ej heller när det gäller Sd, vars undre ribba denna gång tydligen låg på 3,5%. När den inom kort också passerar 4%, så kan du vara lugn för att det kommer passera obemärkt förbi i media.

Sd har oavsett vilket putsat sitt tidigare SIFO-rekord med en halv procentenhet.

Ps. Varför tog du bort Tobias Lindgrens inlägg? Han brukar vanligtvis vara artig och skriva sakliga inlägg. Jag hoppas inte du censurerade p.g.a. "fel" åsikter?

 
Klockan måndag, 16 juni, 2008 , Anonymous Anonym sa...

Erik A. blandar ihop SIFO:s undersökning med SCB:s som kom några dagar tidigare. SCB:s undersökningar är dom mest omfattande och brukar bestå av omkring 10000-12000 personer och är därmed dom statistiskt säkraste undersökningarna. I den undersökningen fick SD 2,8%.

 
Klockan måndag, 16 juni, 2008 , Anonymous Erik Almqvist sa...

Ok, då är jag med. Som sverigedemokrat är jag väldigt nöjd med att vi etablerat oss i intervallet 3-4%.

I valet 2002 fick vi 1,44%, men i mellanvalsperioden fram till valåret 2006 så låg vi etablerade på 0,5-1%. Trots det fick vi som bekant 3% i valet 2006.

Jag skulle gissa att sd i mellanvalsperioder faller tillbaka på sina kärnväljare pga två faktorer:
- "Skämmighetsfaktorn". Många upplever det som obekvämt att uppge att de skulle rösta på oss, i telefon.
- Medialäget. Sd är det parti som får minst utrymme i media. Det skrivs och talas ofta om oss, men sällan med oss. Det är bara i valrörelser som vi förmår nå ut direkt till väljarna.

Dessutom är viktningen i opinionsinstitutens mätmetoder troligen finjuserade i första hand efter de etablerade partierna och inte efter nykomlingar.

Här kan man förresten följa sd genom opinionsmätningar: www.status.st

 
Klockan tisdag, 17 juni, 2008 , Anonymous Tobias Lindgren sa...

Varför togs mitt inlägg bort? Vad är det för Stasifasoner?

 
Klockan tisdag, 17 juni, 2008 , Blogger Alexander Sofroniou sa...

Hej Tobias!

Jag tog bort ditt inlägg för att du inte höll dig till ämnet, du gav en av debattörerna ett tillmäle som inte hör till saken och du gav dig på hans fru.

Det har inget med Stasi att göra. Som du kanske vet så såg Stasi till att den ena halvan av Östtysklands befolkning spionerade på den andra halvan. De som inte tyckte rätt blev inburade och vi vissa fall avrättade.

Därför är liknelsen något bristfällig om jag ska uttrycka det milt.

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida