12 januari 2009

Hjälpen vi inte behövde

Folkpartiet har presenterat sitt program för valet till Europaparlamentet den 7 juni. Det är bland det dummaste jag har läst. De går till val på:
  • Sverige bör gå över till euron inom tre år
  • Kärnkraft bör vara en del av Europas klimatstrategi för att slippa ryskt gasberoende
  • Stoppa EU-parlamentets flyttcirkus mellan Bryssel och Strasbourg
  • Europeiskt FBI bör skapas mot organiserad brottslighet
  • Skrota EU:s jordbrukspolitik - använd pengarna till satsningar på energi, infrastruktur, forskning och brottsbekämpning.
  • Öka livsmedelssäkerheten i hela Europa
De tre översta punkterna beslutas över huvudtaget inte av Europaparlamentet och det vet Jan Björklund men han säger till Politikerbloggen att han ser valet som "en opinionsyttring om EU-samarbetet". Maken till dumheter...

I tidigare valrörelser har jag kämpat mot EU-motståndare som har försökt diskutera om vi ska vara mer i EU eller inte, något som inte heller har med valet till Europaparlamentet att göra. Jag har försökt övertyga dem om att EU är en ny nivå i den svenska politiken utöver kommuner, landsting och riksdag. Det svenska partierna ställer upp i valet som representanter för sina partier, inte för sina länder, och det finns samma politiska skillnader i EU som det gör i Sveriges riksdag.

Folkpartiet har varit ett av de mer EU-positiva partierna i svensk politik och det ska de ha heder för men här biter de sig i svansen. De tar inte Europaparlamentet på allvar när de förminskar valet till en opinionsyttring av EU.

Detta är en hjälp som vi som gillar EU inte behöver.

Bloggar om och annat Intressant

Etiketter:

1 kommentarer:

Klockan tisdag, 13 januari, 2009 , Blogger Canis Lupus sa...

Tyvärr ligger den svenska EU-debatten på en sån okunnig nivå. EU-parlamentsvalet kommer även den att ligga på den infantila nivån. Massmedias okunskap bär en stor del av skulden. Själv är född i Holland och kan följa EU:s förehavanden i holländsk press och det är en helt annan sakkunskap där.

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida