03 oktober 2006

Kommer USA överleva som stormakt?

Om man vill nå framgång som politiker, forskare, musiker eller i princip vad som helst måste man ha en intellektuell utmaning av allt man gör. Den som tror att hon ensam sitter på recepten för framgång är dömd att misslyckas. Allt måste prövas, prövas igen och sedan omprövas och för att det ska lyckas måste man ha högt till tak och en fri, kritisk och tillåtande debatt.

När George W. Bush kom in på den politiska scenen fick den amerikanska politiken ett nytt inslag; Den kompletta idiotin.

Några exempel:
 • Delstaten Kansas undervisar i det som kallas för Intelligent Design som ger en alternativ bild till evolutionsläran.Läs mer här. Bush stödjer initiativet.


 • Den förre justitieminisern John Ashcroft upprördes över entrén till det amerikanska justitiedepartementet. Där fanns en staty av Fru Justicia med bara bröst som vi har vant oss att se henne. Han lät köpa in ett tygstycke för att dölja statyn.


 • Forskare som säger att den globala uppvärmningen är en myt får utrymme och de tas på allvar.


 • Vi har sett kongressförhör där forskare på allvar och ostört får hävda att nikotin inte är beroendeframkallande.


 • USA vill tillåta tortyr.


 • Den urgamla rättsprincipen Habeas corpus som är en av grunderna i en rättsstat ska inte gälla alla. Wikipedia beskriver principen som att någon som är häktad ska...

  "få höra anklagelserna mot sig, skälen till frihetsberövandet e.dyl., rätten att bemöta dessa skäl, och att få en domares eller domstols utslag huruvida laga skäl finns till fortsatt frihetsberövande eller om frigivande med eller utan villkor måste ske".


 • En lärare i Texas blev avskedad för att hon tog med en skolklass till Dallas Museum of Art. Det Progressiva USA skriver mer. Enligt New York Times fick hon ett brev från skolans rektor där det stod att:

  During a study trip that you planned for fifth graders, students were exposed to nude statues and other nude art representations.


 • Fox News finns och människor tittar på det.
Sammanfattningsvis

Den kompletta idiotin har spridit sig till landets absolut högsta politiska ledning. Moralismen har gått från att vara fördömande till att bli lagstiftande. Amerikanska nyhetsmedier är till stora delar urusla. Frågan är om detta land kommer att ha den intellektuella förmågan att vara en supermakt om 50 år.

Den som lever får se.


Detta inlägg är pingat på Intressant.se.

Andra bloggar om

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida