14 oktober 2006

Om förnedrings-TV

När Expedition Robinson började sändas i Sveriges Television 1997 blev det en våldsam debatt. Blotta tanken på att rösta bort någon av sina kamrater skar djupt i den svenska folksjälen. Så gör man bara inte. Ordet förnedrings-TV kom in i svenskarnas vokabulär.

Så här i efterhand kan man tycka att debatten var lite fjantig. Det beror förmodligen lika mycket på att vi har blivit avtrubbade som att den faktiskt kanske var lite fjantig. Första gången några hade sex med varandra i Big Brother-huset blev det en våldsam uppstånedelse och debatt. "Ska våra barn på få se människor ligga med varandra på bästa sändningstid?". Gökandet fortsatte men intresset avtog. Vi blev avtrubbade för det också.

Big Brother sändes i Holland innan det kom till Sverige. Efter den första säsongen hade P1:s Studio 1 ett inslag om programmet. Programledaren och de deltagande debattörerna förfärades över att allt privatliv exponerades och att man faktiskt fick se när människor låg med varandra och när de satt på toaletten och bajsade. Något sådant skulle aldrig komma till Sverige.

Förnedrings-TV är ingalunda ett nytt påfund och vi får nog se Japan som pionjärer på området för där har det pågått länge. När jag var där såg jag TV-program som:
  • Tävla om vem som kan äta ett kilo smör snabbast.
  • Tävla om vem som kan dricka en liter soja snabbast.
  • Sätt dig på en stol så ska vi släppa saker i huvudet på dig från några meters höjd. Vi börjar med ett äpple, fortsätter med en flaska o.s.v. Om du håller ut så kommer vi till slut att släppa en stor tegelsten i skallen på dig. Om du sitter kvar efter det vinner du ära(?) och några minuters berömelse.
  • Utför diverse övningar naken (se filmklippet "En frågesport" längre ner).

Vad är det då som driver människor att ställa upp på detta? Jag skulle kunna komma med massa hobbypsykoligiska förklaringar om att människor gör vad som helst för att få bara med i TV men jag har faktiskt ingen aning. Frågan är snarare varför TV väljer att visa det. De tror förmodligen att de visar vad folk vill ha och det är ingen tvekan om att programmen har tittare.

Om du sluddrar så...En frågesportPå biblioteket ska man vara tystDetta inlägg är pingat på Intressant.se.


Andra bloggar om

1 kommentarer:

Klockan onsdag, 18 oktober, 2006 , Anonymous Kristofer sa...

Det var nog bland det sjukaste jag sett. Här är några till:

http://www.youtube.com/watch?v=y9_KyluV-1U&mode=related&search=


http://www.youtube.com/watch?v=iHcmQjBUsEs&mode=related&search=


http://www.youtube.com/watch?v=oyVWwLa4ZHQ&mode=related&search=Faktiskt väldigt snyggt gjort

http://www.youtube.com/watch?v=syjXcxGDgkA&mode=related&search=

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida