06 oktober 2006

Borgare på glädjefyllan

Borgarna är glada över att ha vunnit valet. Förbannat glada faktiskt. Glädjen kan enkelt förstås med tanke på att de inte är så vana vid att vinna val, de svenska borgarna är faktiskt bland de sämsta i världen på just det. I glädjens berusning kommer dock något som kan ge dem en rejäl baksmälla om fyra år. I glädjefyllan förkunnar de att socialdemokratin som den är idag är död. Nu kommer de borgerliga partierna styra Sverige för lång tid framöver.

Jag får 1991-vibbar när jag hör borgerliga debattörer uttala sig om socialdemokraterna. Maria Rankka från Timbro som också ligger bakom bloggen Enpartistaten satt i TV4 för några minuter sedan och hoppades att socialdemokratins förnyelse skulle ligga i linje med den nya regeringens politik. Är någon förvånad? Vad skulle hon annars tycka?

Maria Abrahamsson satt i samma soffa och pratade om den borgerliga valsegern 2010 som om det var den mest självklara sak i världen. Reinfeldt har ju sagt att de ska vinna valet 2006 och driva en politik som gör att de vinner 2010 också.

1991-vibbarna

Några veckor efter valet 1991 skrev den dåvarande MUF-ordföranden Ulf Kristersson en debattartikel i DN (av naturliga skäl finns den inte på Internet som ju knappt fanns då). Där förkunnade han det socialdemokratiska samhällets död och att socialdemokratin nu var förpassad till historien. Den dåvarande SSU-ordföranden, Karl-Petter Thorvaldsson fick svara direkt och skrev något i stil med att "lugna ner dig, om tre år är det val igen och då får vi se hur det går". Tre år senare åkte borgarna på stortorsk.

Då, precis som idag, förkunnade borgerliga debattörer att socialdemokatin var död, att väljarna hade röstat bort den socialdemokratiska politiken en gång för alla och att den svenska befolkningen nu till slut hade blivit borgerlig.

Nu sitter vi med historiens facit i vår hand. Vi såg att borgarna förlorade 1994 och på precis samma sätt kan de förlora 2010.

Ryktena om socialdemokratins död är alltså betydligt överdrivet. Profetior av människor på glädjefyllan bör bemötas med den grad av skeptisism som de förtjänar, som glädjefyllesnack.

Vi ses igen om fyra år för så fungerar demokratin.

Detta inlägg är pingat på Intressant.se.

Andra bloggar om

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida