09 september 2008

Hur tänker justitieministern nu?

Det har blossat upp en diskussion om Piratebay där man kan ladda ner förundersökningen om Arbogamordet. Det finns bilder på de mördade barnen i den. Justitieminister Beatrice Ask har öppnat för en lagändring för att stoppa det.

Det luktar unket och det är märkligt att inte fler reagerar.

Förundersökningar är offentliga handlingar och vem som helst kan mot en kopieringskostnad få ut vilken förundersökning som helst. Jag har som journalist begärt ut flera stycken och en av dem hade närgångna obduktionsbilder i sig.

Media regleras väldigt lite i lag, det mesta sker istället genom Spelregler för press, radio och TV. Där stadgas att ”Överväg noga publicitet som kan kränka privatlivets helgd” (punkt 7) och ”Visa alltid offren för brott och olyckor största möjliga hänsyn. Pröva noga publicering av namn och bild med hänsyn tagen till offren och deras anhöriga.” (punkt 9)

Det är ingen tvekan att om en tidning som följer spelreglerna hade publicerat bilderna så hade det setts som ett brott mot spelreglerna. Det skulle vara lagligt men olämpligt att publicera dem.

Domstolsväsendet är en av de institutioner som staten använder för att frihetsberöva sina medborgare. Därför är det av yttersta vikt att allt som sker där är offentligt. Det finns stater som försöker gömma undan vad som sker inom domstolarna och så gott som alltid beror det på att de begår omotiverade övergrepp som de vill dölja för omvärlden.

Jag vet att Beatrice Ask vill ha öppenhet inom domstolsväsendet men hon begår ett stort misstag. Nu har vi en justitieminister som vill reglera vilka delar i det material som ligger till grund för statens våldsutövande som ska få publiceras. Är det någon mer än jag som får vibbar från betydligt mer obehagliga stater där man gör just så?

Bloggar om och annat Intressant

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida