20 september 2008

USA:s rättssystem kan ta sig i...

Den 23 september, alltså nu på tisdag, klockan 19.00 lokal tid planerar delstaten Georgia i USA att avrätta Troy Davis. Den fällande domen bygger på vittnesmål från nio personer och det finns ingen teknisk bevisning. Saken är den att sju av de nio personerna har tagit tillbaka sina vittnesmål. Några av dem säger att polisen tvingade dem att säga vad de sa och i ett fall ska polisen ha hotat att åttala vittnet för medhjälp till mordet om han inte vittnade "rätt".

USA:s högsta domstol brukar sällan ta upp enskilda dödsdomar men här har de faktiskt gjort ett undantag som skulle kunna ha stoppat avrättningen den 23 september. Jag skriver medvetet "kunna ha stoppat" för problemet är att domstolen ska ta upp målet den 29 september, sex dagar efter den planerade avrättningen.

Troy Davis advokater jobbar nu för att skjuta upp avrättningen några dagar så att högsta domstolen hinner pröva fallet innan Georgia avrättar honom. Det ser ärligt talat inte så ljust ut.

New York Times skriver i sin ledare att att: "The murder happened in 1989, and Mr. Davis has been on death row for 17 years. Six or seven more days will hardly matter."

Det är bara att konstatera att USA:s rättssystem är ruttet.

PS: Behöver jag säga att Troy Davis är svart?

Bloggar om och annat Intressant

Etiketter:

1 kommentarer:

Klockan lördag, 16 maj, 2009 , Anonymous b.lundh@hotmail.com sa...

Hur gick det för Troy Davis? Jag förstår att detta hände för ett antal månader sedan men jag blev mycket intresserad av detta fallet. Jätte tacksam för svar.

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida