21 december 2006

Depressioner och förakt för människor i nöd

Här kommer den andra artikeln om svensk sjukvård. Den första hittar du om du klickar här eller scrollar ner lite.

Lyckopiller och depressioner

Ordet lyckopiller är ett tecken på fördomar och att se ner på de människor som förmodligen har det svårast. Här får du reda på varför.

Psykiska sjukdomar är väldigt skambelagda och fördomarna om dem är många. Psykiatrins historia, som vi för övrigt inte ska vara stolta över, har förmodligen gjort sitt till, dagens mentalsjukhus har tidigare haft beteckningar som "Idiotanstalt" och "Avdelning för sinnesslöa" för att ge några exempel. I filmer ser vi psykiskt sjuka människor som sitter på en stol och vaggar fram och tillbaka med en salivsträng hängande från munnen vilket förmodligen får många att sätta ett likhetstecken mellan psykisk sjukdom och låg intelligens eller låg intellektuell förmåga. Ett samband som helt enkelt inte finns.

Tänk dig att du har druckit två flaskor vin. Du skulle ha svårt att prata tydligt, du skulle förmodligen ha lite svårt att gå, du skulle kanske känna dig lite glad och upprymd, du skulle kanske våga göra saker som du annars inte skulle göra och att köra bil är inte att tala om. Anledningen är att kemikalien etanol, också känd som alkohol, påverkar dig. Du blir helt enkelt full.

Tänk dig sedan att du skulle känna av den här fyllan dag efter dag, vecka efter vecka och månad efter månad utan att du har druckit en droppe alkohol. Det låter lite jobbigt eller hur.

Ungefär så är det med en depression. Vår hjärna är en kommunikationscentral som styr saker som känsoliv, aptit och sömn m.m. Hjärnan består av miljontals nerver som kommunicerar med varandra med signalsubstanser, kemikalier alltså, som man kan ha för hög eller för låg koncentration av. Om man har fel koncentration av signalsubstanserna seratonin, dopamin eller noradrenalin påverkar det kommunikationen mellan nerverna i hjärnan på ett sätt som gör att man får en depresssion.

Många som är depremirade, särskilt män, försöker ta sig i kragen, skuldbelägga sig själva och "skärpa sig". De förstår inte att en depression faktiskt är fysisk så tillvida att den syns på ett blodprov på samma sätt som en fylla gör. Den som försöker "skärpa sig" ur en depression är dömd att misslyckas på samma sätt som den som har 1,5 promille alkohol i blodet inte kan skärpa sig när han/hon kör bil. Vid en depression har den kemiska balansen i kroppen satts ur spel och det händer ungefär hälften av alla kvinnor och en fjärdedel av alla män någon gång i livet så det är väldigt vanligt.

Fördelen, om man nu kan använda det ordet, är att depressioner kan behandlas, ofta framgångsrikt. Det finns antidepressiva mediciner som ofta betecknas som lyckopiller. En sökning på Google ger många träffar till våra större dagstidingar som också använder termen.

Man kan blir lycklig på många olika sätt och de flesta av oss kan påverka det en aning. Jag kan anstränga mig för att uppnå något svårt och om jag lyckas så blir jag lycklig och det finns inget piller i världen som kan åstakomma det åt mig. På samma sätt är det med antidepressiva mediciner. De skapar inte lycka, de tar bort olycka och det är väldigt skillnad. Antidepressiva mediciner är alltså inte någon genväg till lycka.

Lite då och då hör man larmrapporter som säger att antalet ungdomar som får lyckopiller ökar och det beskrivs som ett problem. Det är möjligtvis ett problem att vårt samhälle är uppbygt så att fler ungdomar får depressioner men det är knappast ett problem att ungdomarna som drabbas blir behandlade för det.

Jag är säker på att ordet Lyckopiller bottnar i föreställningen att de som får dem tar en genväg till lycka på ett sätt som "vi andra" klarar själva. "Vi andra" som är lite bättre och lite starkare.

Okunnighet och förakt för svaghet, något annat är det inte.

Tecken på att man lider av en depression om de påverkar ens sociala liv eller arbete:
  • Långvarig nedstämdhet
  • Sömnsvårigheter
  • Man är inte lika intresserad av saker som tidigare
  • Nedsatt sexlust
  • Orolighet utan det egentligen finns något skäl till det.
  • En allmän känsla av att man är värdelös
  • Koncentrationssvårigheter
  • Beslutsångest

Detta inlägg är pingat på Intressant.se.

Andra bloggar om

1 kommentarer:

Klockan onsdag, 12 december, 2007 , Anonymous Anonym sa...

Vilken jätte-intressant blogg!

Visst är det bra att folk får hjälp för symptomen på depression, men jag tycker det är lika viktigt att ta hand om orsakerna. Mer sol, självkännedom, meditation, verktyg för att ta itu med sina problem, sådana saker är viktiga. Med den kemiska obalansen kan man behandla på olika sätt, till exempel amino-syran L-Carnitine, som saknas hos många som är deprimerade. Prova på att ta några sådana! Återkommer definitivt till bloggen.

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida