30 november 2006

Bring the vodka to the sossar, save the whiskey for the EU-kommission!!!

EU-kommissionen har beslutat att minska de svenska utsläppsrätterna av växthusgaser, vi får ”bara” 22,8 miljoner ton vilket är 2,4 miljoner ton mindre än vad den svenska regeringen begärde från början. Till och med miljöpartisten Peter Eriksson är nöjd med EU-kommissionens insats(!!!). Miljökommissionären Stavros Dimas vill med detta se till att vi i EU håller vår del av förpliktelserna i Kyotoavtalet.

I en artikel i DN (finns bara i papperstidningen) finns två intressanta uttalanden. Det ena kommer från den socialdemokratiske miljöpolitiske talesmannen Anders Ygeman. Han är tveksam till rimligheten i minskningen för Sveriges del och är rädd för att det kommer att drabba basindustrin som enligt honom redan är ”den kanske mest energieffektiva basindustrin i världen”.

Det andra citatet kommer från Karin Törnblom, energihandelschef på Fortum. De överväger nu att investera i en ny bioeldad panna i sitt kraftvärmeverk utanför Stockholm. Detta kommer att minska importen av kolkraftsel från Tyskland. Vem kan tycka att det är en dålig idé?

Industrin är så gott som alltid emot att det offentliga reglerar deras verksamhet, särskilt på miljöområdet. Det kanske mest tydliga och talade exemplet är när riksdagen på 80-talet beslutade att förbjuda klorblekt papper. Protesterna var högljudda, nu skulle vi få brunt papper för det finns inget annat sätt att bleka det på än med klor, pappret skulle bli dyrt m.m. Med historiens facit i vår hand vet vi hur det gick. Pappersindustrin tog fram andra sätt att bleka papper så när förbudet väl kom var problemet löst. Hur många tycker idag att pappret är för brunt eller för dyrt?

Genom ekonomiska incitament och statliga regleringar kan regeringar lägga om också den privata produktionen på ett sätt som är långsiktigt hållbart. Det kan företag som hela tiden måste tänka på sin vinst aldrig göra ensamma.

Därför är det både tråkigt och konstigt att socialdemokraterna har en så defensiv hållning för vem kunde tro att en EU-kommissionär från Grekland skulle ställa hårdare miljökrav än en svensk socialdemokrat.

Lysande Stavros! Poli oraia Stavro!

Detta inlägg är pingat på Intressant.se.

Andra bloggar om

2 kommentarer:

Klockan torsdag, 07 december, 2006 , Anonymous Anonym sa...

ne, ine kalitera aen vad man taenkte sig. Men nu aer det ju saa att Dimas har en vice chef du cabinet som heter Pierre Schellekens. Jobbade tidigare foer Wallstrom. Sannolikt den daa yngest svensk(belgiske) A-tjaenstemannen som kom in i foersta vaagen 1995. Nu 34 aaer-och vice cab-chef. Framgangsrik och duktig.
Han har precis som danska socialdemokraternas ledare Helle Thorning Schmidtgaatt College of Europe, http://www.coleurop.eu/ ..samt undertecknad, dock mindre framgangsrik.
UBYIMC

 
Klockan torsdag, 07 december, 2006 , Blogger Alexander Sofroniou sa...

Intressant att läsa.

Vem är du?

Eller om du så vill: Pios eisai;

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida