16 november 2006

Huka er gubbar och kärringar...

... nu försvarar jag regeringen.

De senaste dagarna har regeringen kommit med två förslag som sägs lägga ytterligare börda på de arbetslösa och förtidspensionerade.

Det första förslaget är att den arbetslöse som inte söker jobb tillräckligt ska kunna få en dagsersättning från A-kassan indragen. Förslaget har beskrivits i ord som böter, sämre synsätt på det svaga i samhället, straff, eller som mitt eget parti säger: ytterligare ett påhopp på de arbetslösa. Det andra förslaget är att försäkringskassan ska ompröva förtidspensioner och se om fler kan komma tillbaka till arbete.

Regeringen blir ofta anklagad för att rikta udden mot de arbetslösa. Jag delar kritiken till fullo men dessa förslagen är inte exempel på det.

A-kassan

En mycket stor majoritet av alla som har A-kassa fuskar inte. De allra flesta är människor som inte har ett arbete men som vill ha ett. Tyvärr finns det personer som missbrukar systemet och inte söker jobb. Arbetsförmedlingarna har varit usla på att följa upp dessa för jag känner en hel del som har levt på A-kassa mycket längre och går till arbetsförmedlingen då och då för att kvittera ut nya dagar.

Vi som vill ha generösa ersättningar i socialförsäkringssystemen borde stå i första linjen för att få bort allt som underminerar dem och människor som missbrukar på A-kassan gör det.

Förtidspensionerna

Det är sannolikt så att man i vissa fall har förtidspensionerat människor allt för lättvindigt. Svenska Dagbladet skriver om några exempel. År 2004 förtidspensionerades 264 personer mellan 20-24 i Dalarna. På ett år och tio månader ökade antalet förtidspensionärer i samma ålder i Blekinge med 73 procent.

Vidare rapporerar Ekot att 500 personer i Västmanland och Västra Götaland har gått tillbaka till sin gamla arbetsgivare eller söker jobb via arbetsförmedlingen.

Jag vägrar tro att Försäkringskassan har gjort riktiga bedömningar i alla fall. En del av dem, men säkert långt ifrån en majoritet, kan förmodligen gå tillbaka till ett arbete och ta del av alla fördelar som det ger.

Detta inlägg är pingat på Intressant.se.

Andra bloggar om

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida