15 november 2006

Men marknadsekonomi då...

När stormen Gudrun drog över Sverige för snart två år sedan var det många som drabbades hårt. Själv tillbringade jag natten på ett tåg i Herrljunga men det fick inga bestående följder, annat var det för många skogsägare som fick decenniers arbete förstört över en natt. Många av dem saknade de stormförsäkringar som krävdes och var därmed inte berättigade till någon ersättning alls. Staten gjorde det enda rätta och gick in med pengar för att rädda en hel näring.

Då skulle man kunna tro att skogsägarna har lärt sig läxan men inte då. Igår rapporterade ekot att antalet skogsägare med stormförsäkring bara har ökat med tre procentenheter sedan Gudrun. att 57 procent av skogsägarna i Kronobergs, Hallands, Jönköpings och Kalmar län, alltså de län som drabbads hårdast av Gudrun, fortfarande inte har skaffat någon försäkring. Då går vår jordbruksminister ut och lovar statligt stöd till premierna. Vän av ordning frågar sig då, varför det? Varför ska skattebetalarna betala försäkringspremier till en enskild näring som dessutom får högar med pengar i EU-subventioner?

Vår jordbruksminister nöjer sig inte med det. Den torra sommaren 2006 har gjort att årets skördar har minskat med 17 procent jämfört med 2005. :

Inte sedan den extremt torra sommaren 1992 har siffran varit så låg. Förutom torkan gjorde en kall vårvinter att vårbruket försenades, och i augusti kom häftiga regn som fördröjde och försvårade skördearbetet.
Bönderna ropar på hjälp och regeringen svarar med kreditsystem och annat statligt stöd. Tänk dig om taxichaufförerna skulle göra samma sak. "Det har regnat så mycket på helgerna så folk går inte på krogen lika mycket och därför har vi fått färre körningar. Vi vill ha statligt stöd". Omvärlden skulle skratta men för bönder gäller andra regler.

Jag kan förstå att bönderna själva försvarar ett system med kvoter, exportsubventioner och bidrag i miljardklassen till sig själva som skulle få vilken sovjetbyråkrat som helst att gråta av. Det är en annan sak att regeringen faktiskt köper det och går dem till mötes.

Bondelobbyn har vänner i fler regeringar än i den franska.

Detta inlägg är pingat på Intressant.se.

Andra bloggar om

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida