02 november 2006

Mitt hus under vatten


I Aftonbladet kan man läsa om effekterna av klimatförändringarna. I sann kvällstidningsanda kan man se hur man själv drabbas och på bilden till vänster kan jag konstatera att mitt hus kommer att dränkas i Mölndalsån. Lite trist faktiskt.

Det är bra att man har börjat använda termen "klimatförändringar" istället för "global uppvärmning". På så sätt kanske vi kan slippa puckade uttalanden som George Buchs när han sa att det är väl skönt att det blir lite varmare.

Klimatförändringarna innebär nämligen inte att det blir varmare överallt, åtminstone inte på kort sikt. Den innebär att värmen och nederbörden omfördelas mellan jordens olika delar på ett sätt som gör att vi kan kastas in i en ny istid (och då är det ju rätt dumt att prata om uppvärmning).

Anledningen är de havsströmmar som finns på jorden och som håller till exempel norra Europa varmt och som gör att hamnen i Narvik i norra Norge aldrig fryser. På en världskarta ser man att Sverige ligger på samma latitud som både Sibirien och Alaska som ju är betydligt kallare. Havsströmmarna bygger skillnaden i salthalten i vattnet som gör att densiteten skiljer sig åt, hög salthalt ger högre densitet och tvärtom. På bilden (som är tagen från Wikipedia) till höger finns världens vattenströmmar. De varma är ljusblåa och de kalla är lila.

Om denna salthalt rubbas kommer vattenströmmarna också att göra det. Isarna som finns i glaciärer, vid polerna och på Grönland består av sötvatten. När dessa smälter sjunker salthalten i haven och därmed riskerar havsströmmarna att ändras.

Tänk på det nästa gång du sätter dig i bilen till jobbet.

Detta inlägg är pingat på Intressant.se.

Andra bloggar om

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida