28 november 2006

Kan man skämta om vad som helst?

Den 28 september 1994 sjönk MS Estonia och 852 människor följde henne ner i djupet. Alla som var gamla nog när det hände minns nog känslorna i det svenska folkdjupet som följde denna tragedi. I mitten av december samma år hörde jag det första skämtet om händelsen. Jag kommer inte ihåg det i detalj men det gick ut på att passagerarna inte väntade på julkalendern, de hade redan öppnat luckorna.

Det väcker den gamla frågan om man kan skämta om vad som helst. Jag har inget svar men Sasha Baron Cohen, komikern bakom Borat, får många att undra. Han skämtar friskt om våldtäkter, incest, antisemitism, prostitution, sexism och massa andra saker som är "lite känsliga".

Varför gör han det? Enligt en av de få intervjuer han har gett som sig själv, i vanliga fall intervjuas han bara som någon av sina rollfigurer, avslöjar han att han gör det för att visa hur dumma folk är. Om amerikaner verkligen tror att Kazakstan är ett så konstigt land där alla är rasister och dricker jäst hästpiss så är det lite kul om folk får reda på det. I klippet nedan sjunger han en sång på en countryklubb där refrängen uppmanar till att kasta judar i brunnen. Klicka på den och se publikens reaktioner. Han har onekligen en poäng.

För några år sedan intervjuade de svenska komikerna Fredrik Wikingsson och Filip Hammar robinsonvinnaren Emma Andersson. De gjorde det undercover, de sa till henne att de kom från ungdomsprogrammet Treblinka och att de skulle intervjua henne om hennes musikkarriär, vilket de i och för sig gjorde, men det var inte poängen. Istället pepprade de henne med frågor som hade en stark koppling till nazism för att kolla om hon skulle avslöja dem. Det gjorde hon inte och det hela blev väldigt pinsamt. Klippen finns nedan.

Fredrik och Filip blev kritiserade men de försvarade sig med att de ville avslöja Emma Andersson. Enligt dem hade hon i intervju sagt att hon ville vara en förebild för unga tjejer och Fredrik och Filip tyckte att om man ska vara en förebild ska man ha gjort mer än att gå runt på en öde ö i sex veckor och pumpa in silikon i brösten. Det ligger faktiskt något i det också.

Humor och sånger är i princip omöjliga att försvara sig mot. Emma Andersson gjorde några tafatta försök men handen på hjärtat, vem kommer ihåg vad hon sa? När humor används för att sparka uppåt och avslöja och kanske förlöjliga så kan det blir riktigt roligt. Det gäller bara att kunna balansera på den fina linje som går mellan det som är roligt och det som bara är plumpt.

Men, jag har kommit på en sak som det inte går att skämta om, Fredrik Reinfeldt. Han är faktiskt urtrist (vilket inte säger någonting om hans kvaliteter som statsminister). Jag såg just Fredrik och Filips intervju med honom och han är ökentorr. Imitatören Göran Gabrielsson i Sveriges Radios program Public Service gör i vanliga fall utmärkta imitationer som underhåller mig varje söndagmorgon men med Fredrik Reinfeldt lyckas han inte. Och hur skulle han göra det? Han låter inte på något speciellt sätt alls. Med Göran Persson är det bara att andas ut och säga något otrevligt men vad sticker ut hos Reinfeldt?


Borat sjunger om judar på en countryklubb i USASM i nazireferens del 1SM i nazireferens del 2
Ali G intervjuar David och Victoria Beckham
Detta inlägg är pingat på Intressant.se.

Andra bloggar om

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida