17 december 2006

Om humana avrättningar

I onsdags avrättades Angel Nieves Diaz i Florida med en giftspruta. Avrättningen har fått uppmärksamhet då den sannolikt var mycket fysiskt plågsam, bödeln hade av misstag satt in nålen i Angels muskelmassa istället för i en blodåder så giftet samlade sig i musklerna i hans arm. Det måste in i blodomloppet för att fungera och därför var de tvungna att sätta in nya nålar på "rätt" ställe.

När Texas som första stat avrättade en person med en giftinjektion 1982, faktiskt på min födelsedag, motiverades metoden med att den var en human avrättningsform. Den skulle vara bra för den som skulle avrättas som "bara skulle somna in" men också för bödlarna som slapp hantera den elektriska stolen.

Giftinjektionen består av tre kemikalier, den första är penthotal som söver och som också används inom sjukvården när man blir opererad. Den andra är pankuroniumbromid som är ett starkt muskelavslappnande medel och förlamar kroppen så att andningsmuskulaturen slås ut och fången börjar kvävas. Den tredje är kaliumklorid som stoppar hjärtat.

Nu har dock metoden blivit ifrågasatt. Det finns en del som tyder på att den andra kemikalien upphäver den första, alltså den som söver. Detta skulle i så fall innebära att fången vaknar men inte kan röra sig då han/hon samtidigt har fått i sig ett ämne som förlamar. Därmed har frågan väckts, enligt konstitutionen får man inte döma ut straff som är cruel and unususal. Är detta en sådan metod?

Sådana problem får man brottas med om man envisas med att staten ska ta livet av folk.

Sen kan man ju alltid diskutera om det finns några humana avrättningsmetoder.

Detta inlägg är pingat på Intressant.se.

Andra bloggar om

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida