15 augusti 2006

Värna den driftige nörden

Enligt diverse trendsättare och kulturvetare håller nörden på att komma tillbaka. Vi tittar och skrattar med (åt?) Dr Dorian i TV-serien Scrubs. Fredrik Strage och andra popjournalister bjuds in till TV-soffor där de får utrymme att diskutera något så oviktigt som skivsläpp som om det vore av avgörande betydelse för världen att Madonna har kommit med en ny singel.

Vad är då en nörd? De flesta skulle nog karaktärisera nörden som en person med lite rolig frisyr, han (det är oftast en han) är lite tafatt, har svårt att attrahera folk av motsatt kön, ha ett annorlunda intresse och sist men inte minst, han ska inte ha den minsta förståelse för att andra kanske inte är lika intresserade av hans ämne som han är. Det är åtminstone denne sterotype nörd vi ser i olika TV-program där Steve Urkel nog är den mest kände.

På den danska versionen av Wikipedia finns en artikel om nördar. Under rubriken "Se också" finns länkar till Drakar och Demoner, Matrix, Stjärnornas krig och inte minst Star Trek. Det är nog bara att hålla med, det har allt smugit in en och annan nörd bland beundrarna av dessa ämnen. Som medlem i West Coast Trekkers kan jag intyga att det åtminstone finns en hel del nördar i Star Trek-kretsar.

Vi gör ett misstag om vi underskattar nördens betydelse, åtminstone den driftige nörden. Människor som är fanatiskt intresserade av något har en förmåga och inneboende vilja att utveckla det. Det är nördiga datatyper som gör att jag kan skriva detta och att du kan läsa det, det är motornördar någonstans som har gjort att dagens motorer är mer energieffektiva och det var en nörd som kom på att man kunde bygga högtalarmembran av aluminum så att jag och Jaco Pastorius får/fick ett bättre basljud i replokalen.

Därför är driftiga nördar bra att ha. Kanske till och med så bra att man får stå ut med att ha någon som berättar allt om "belysa utan att blända" (autentiskt exempel från bardisken på en jazzklubb i Göteborg).

DE E NAJS

4 kommentarer:

Klockan onsdag, 16 augusti, 2006 , Blogger Emma Lindelöf sa...

Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

 
Klockan onsdag, 16 augusti, 2006 , Blogger Nisse Lindblom sa...

Nördar har alltid funnits men det var datanörden som gav nörden ett ansikte. Självklart finns det kvinnliga nördar. Det är nödrarna som skapar framtiden genom sitt stora intresse, för allt vad det kan vara. Men vi tänker oss inte kvinnor som nördar eftersom kvinnor oftast inte tillåtists att änga sig åt sitt egna intresse så som männen i mycket högre utstärckning fått göra.

 
Klockan onsdag, 16 augusti, 2006 , Blogger Alexander Sofroniou sa...

Nog finns det kvinnliga nördar men man ser dem inte lika ofta som manliga nördar på film och TV.

Till Nisse Lindblom vill jag säga att jag gör en skillnad på "nörden" och "den driftiga nörden". Det var många på 70-talet som tyckte att det var ballt med datorer men det var Bill Gates som byggde Microsoft.

 
Klockan onsdag, 16 augusti, 2006 , Blogger Nisse Lindblom sa...

Det är inte säkert att det är den framgångrikaste nörden som är den som står för dom nya ideerna. Oftast känner vi bara till dom som lyckats att tjäna pengar och varit framgångsrika affärman. Om man jämför med den bilindustri som vi en gång hade i Sverige. Så sålde ju volvo bäst men det var ju Saab som stod nytänkandet. Nu är ju Saab och Volvo delar av GM och Ford så att deras utveckling styrs mycket moderföretagen. Även om Ford har lagt sin säkerhets utveckling här i Sverige.

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida