21 januari 2007

Den tomma tunnan från Skåne

GP rapporterar att LO-ordföranden i Skåne, Claes Bloch, hävdar att han har blivit nedringd av 30 till 40 av sina medlemmar som säger att de ska gå ur partiet om Mona Sahlin blir vald till partiordförande. Han var också den enda ledamoten i det skånska partidistriktets styrelse som inte ställde sig bakom partidistriktets nominering av Mona Sahlin.

Claes Bloch menar att det råder osäkerhet om vad Mona Sahlin tycker om kollektivavtal, arbetsrätt och hushållsnära tjänster och att det är därför som så många vill lämna partiet. Det är en märklig ståndpunkt och det är oansvarigt av Claes Bloch personligen att agera som han gör.

Han vet att LO har samma linje som Mona Sahlin när det gäller rätten till kollektivavtal och stridsåtgärder för att försvara dem. Han vet att hon inte vill ha skatteavdrag för hushållsnära tjänster som regeringen ser ut att införa. Han vet dessutom att en partiledare ensam inte kan ändra vårt partis åsikt i någon av dessa frågor även om hon hade velat det.

Om Mona Sahlin inte hade stått upp för kollektivavtalen och rätten till stridåtgärder så tvivlar jag på att Wanja Lundby-Wedin hade stött henne men det gör hon, i ett pressmeddelande skriver hon:
Mona Sahlin är en bra kandidat av flera skäl. Hon har lång erfarenhet av både regeringsarbete och av facklig politisk samverkan. Hon har också breda kunskaper om arbetsmarknaden och om andra frågor som är viktiga för LO-förbundens medlemmar.
Det brukar sägas att en socialdemokratisk partiledare har två huvuduppgifter, den första är att vinna val och den andra är att hålla ihop partiet med dess olika delar. Det är inget hon kan göra ensam, alla ledande socialdemokrater måste ta sitt ansvar för det, också Claes Bloch.

Valberedningen har tagit emot nomineringar och haft överläggningar med partidistrikten och kommit fram till att Mona Sahlin är den av de som kan tänka sig att kandidera som har starkast stöd. Att efter denna process komma och hävda att det skulle få människor att gå ur partiet om hon blir vald är inget annat en ett tomt hot som syftar till att underminera en tillträdande partiledares förtroende. Särskillt när det sker på felaktiga påståenden.

De enda som tjänar på det är de borgerliga partierna och det borde Claes Bloch ha i åtanke nästa gång han yttrar sig.

Detta inlägg är pingat på Intressant.se.

Andra bloggar om

Etiketter: , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida