22 september 2008

Naturligt om ANC spricker

Sydafrikas president Thambo Mbeki avgick igår efter en lång politisk strid inom ANC. Nu är många rädda för att ANC ska splittras. Det är inte jag, om Sydafrika lyckas fortsätta sitt fredliga bygge av demokrati vore det bra för landet om ANC spricker.

I demokratier är det ovanligt med jordskredssegrar i val. I det senaste svenska valet fick alliansen till exempel 48,2 procent mot oppositionens 46,1 procent. Det är vanligt att länders befolkningar är uppdelade i en högerdel och en vänsterdel som är hyfsat jämnstora.

I det senaste valet i Sydafrika fick ANC 69,69 procent. Det är mycket osannolikt att en så stor del av sydafrikanerna står på samma sida i frågan om skatteuttag, välfärdspolitik och andra viktiga frågor som brukar skilja höger från vänster.

Om Sverige skulle bli en diktatur skulle jag och Fredrik Reinfeldt kunna vara med i samma organisation för att återupprätta demokrati och mänskliga rättigheter. När målet väl är nått skulle vi vara oense om hur staten ska förvalta denna demokrati och då skulle vi gå skilda vägar. Det är det som håller på att hända i Sydafrika nu och det är inget konstigt med det.

Bloggar om och annat Intressant

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida