15 januari 2009

Ett brev till GP:s ledarskribent Maria Haldesten

Igår skriver Göteborgs 21 stadsdelschefer (alltså tjänstemän, inte politiker) en debattartikel i GP. Idag svarar GP:s ledarskribent Maria Haldesten på GP:s ledarsida. Jag håller inte med henne och därför skrev jag nedanstående mejl till henne. Vi får se vad hon svarar.

Uppdaterat 11:52 Du kan läsa Maria Haldestens svar om du scrollar ner lite.

Hej Maria!

Jag heter Alexander Sofroniou och representerar socialdemokraterna i SDN Centrum. Jag jobbade tidigare som stadssekreterare åt den socialdemokratiska kommunstyrelsegruppen med ansvar för bland annat förskolefrågor och de regler som gäller idag togs fram när jag jobbade där.

För det första: Din liknelse med Sovjet är både felaktig och faktiskt ganska förolämpande. Sovjet var en brutal diktatur där politiska massmord och deporteringar var satta i system. Det känns lite märkligt att du drar in det i frågan om köer i Göteborg.

För det andra: Skollagen kräver att ett barn ska få en plats på en förskola "utan oskäligt dröjsmål". Om man söker plats på endast en förskola eller om man tackar nej till en erbjuden plats får man räkna med att det kan ta lite längre tid. Jag vet att det är ett hypotetiskt resonemang men jag tycker att man kan använda sådana för att det ska bli tydligt och pedagogiskt. Tänk om alla barn i Göteborg sökte sig till en och samma förskola. Skulle då Göteborgs Stad klandras för att de får vänta längre än fyra månader? Det tyckte varken vi eller Skolverket och det tycker inte heller den nuvarande borgerliga regeringen.

Det är nämligen det som är den springande punkten och som många, bland annat GP och Helene Odenjung sällan nämner. Det finns en kö, det är ingen tvekan om det, men frågan är hur många i den kön som Göteborgs Stad inte lever upp till skollagens krav för. Skolverket, inte Sovjet, menar att om en förälder väljer att tacka nej till en erbjuden plats så har kommunen levt upp till skollagens krav att erbjuda en plats utan oskäligt dröjsmål och då ska kommunen inte klandras.

Göteborgs Stad har anammat de regler som Skolverket har satt upp, det har ingenting med Sovjet att göra och den borgerliga regeringen har inte ändrat dem sedan den tillträdde. Dessa regler säger att Göteborg ska klandras för att inte ha erbjudit en plats i förskolan för 14 barn.

MVH Alexander Sofroniou

Bloggar om och annat Intressant

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida