16 januari 2009

Sverige och euron

Folkpartiet har väckt sitt (och mitt) gamla krav till liv om att Sverige borde ha euron som valuta. De gjorde det i och för sig i ett sammanhang där det inte har att göra men ändå. Det ställer en intressant fråga på sin spets, hur länge gäller ett folkomröstningsresultat?

I euro-omröstningen 2003 röstade 55,9 procent av väljarna Nej och 42 procent röstade Ja. Det finns gott fog för att hävda att nej-sidan vann en jordskredsseger, majoriteten var stor och områden som traditionellt är EU-positiva fick en majoritet nej-röstare. Om man ser till riksdagsvalkretsar var det bara fyra stycken där ja-sidan fick majoritet, Stockholms län, Stockholms kommun, Malmö kommun och Skåne läns södra.

Sverige kommer att ordna en ny folkomröstning om euron någon gång. Jag är ganska säker på att euro-motståndare då kommer att anklaga sittande regering för att försöka köra över folkomröstningen från 2003. De kommer att hävda att regeringen inte tycker att folk "röstade rätt" 2003 och att man hoppas på ett "bättre" resultat den här gången. Sedan kommer de säkert att ta Danmark och Irland som exempel på regeringar som har åkt på bakslag i EU-folkomröstningar och ordnat nya som de har vunnit.

Resonemanget är naturligtvis varken hållbart eller särskilt demokratiskt och det sätter fingret på en av svagheterna med folkomröstningsinstitutet. Det är ingen tvekan om att de folkomröstningar som har hållits i Sverige är mycket legitima. De har haft ett högt valdeltagande och resultaten har varit tydliga.

Det är en legitimitet som inte får tolkas som att de gäller för längre tid än vad till exempel ett valresultat i "ett vanligt" val gör. Få skulle resonera att det vore dumt att hålla val igen 2010 med hänvisning till att vi ju röstade 2006 och då beslutade vilken riksdagsmajoritet vi skulle ha.

Tyvärr verkar inte samma gälla för folkomröstningar. Av någon anledning tycker vissa att de resultaten ska gälla en längre tid. Det är inte rimligt för väljarna har faktiskt rätt att ändra sig.

Bloggar om och annat Intressant

Etiketter:

5 kommentarer:

Klockan lördag, 17 januari, 2009 , Anonymous Anonym sa...

Nej till Euro i Sverige!

 
Klockan lördag, 07 februari, 2009 , Anonymous Anonym sa...

I Venezuela gäller dem i cirka ett år, åtminstone om dem går emot Hugo Chavez, annars gäller dem väl åtminstone under hans livstid.

När frågan istället gäller en valuta som är stabilare än den vi har, och som efter Latinamerikanska beräkningar, se där en koppling till mitt inledningsexempel, skulle ha gett Sverige 175 miljarder kronor extra, bara för handelsutbytet med EU, så kan inte jag inse något annat än att ett valutabyte alltid får anses vara en tänkbar utväg.<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

 
Klockan söndag, 03 maj, 2009 , Anonymous Joakim Cederberg sa...

Jag tycker också att detta är en mycket intressant frågeställning. Naturligtvis gäller inga beslut för evigt. På samma sätt som vi 2010 vill kunna rätta till misstagen från 2006 vill vi ju 20XX kunna ändra på det beslut som togs 2003.

Frågan är bara när ett överprövande av detta eventuella framtida beslut skall kunna inträffa. Om vi vid en ny omröstning gällande införandet av EU´s gemensamma valuta i Sverige säger "ja", när skall vi då kunna rätta till detta felsteg?

Det påminner lite om utförsäljningen av allmännyttiga fastigheter. Det är lätt att sälja dem, men väldigt svårt att återta.

Frågan är om vi någonsin kommer finna en tillfredställande lösning på detta problem, då det ligger i sakens natur att vissa beslut är enklare att ta än att återkalla.

Dock anser jag personligen att folkets beslut alltid skall kunna överprövas av folket själva. I min mening känns det ganska naturligt att börja med att fråga det svenska folket, som gick med i ett mellanstatligt sammarbete, om dessa vill tillhöra det överstatliga EU. Om svaret är "Ja" känns en ny omröstning kring gemensam valuta som ett naturligt steg.

 
Klockan söndag, 30 augusti, 2009 , Anonymous Koffe sa...

Jag tycker Cederberg formulerade det bra. Ungefär så tänker jag. Tillexempel när skall vi ompröva nja:et mot kärnkraften. När skall vi ompröva högeromläggningen.

Men där finns det ju fortfarande en väljar makt. Ifall vi 20XX med stöd av en folkomrösting går med i EURO-samarbetet, kan väljarna ta fram en ny regering i ett framtida senario, som skulle struntar i att gå via folkomröstingsvägen för att be om att få gå ur det sammarbetet. Det är också demokrati, ifall den regeringen innan är tydliga med den avsikten.

Den regeringen som tar tillbaka ett sådant beslut finns inte. Men vi får hoppas ett den nya som kommer 2010 inte fegar ur vad det gäller vänstertrafiken!!

 
Klockan lördag, 14 november, 2009 , Anonymous Anonym sa...

Who knows where to download XRumer 5.0 Palladium?
Help, please. All recommend this program to effectively advertise on the Internet, this is the best program!

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida