11 december 2006

Pinochet är död

Jag vet inte vad motsatsen till hjälte heter: skurk, svin, skitstövel eller djävla mördare, välj själv, men nu har ännu en sådan dött. Chiles förre diktator, Margaret Thatchers polare och Rotarymedlemmen Augusto Pinochet är borta. Därmed har två av de som fick mig att engagera mig politiskt dött på mycket kort tid (PW Botha i Sydafrika var den andra).

När Chiles junta föll tillsattes två utredningar som kom med varsin rapport. Den ena var Rettigrapporten vars officiella namn är The National Commission for Truth and Reconcilliation Report och den andra var Valechrapporten var officiella namn var The National Commission on Political Imprisonment and Torture Report. Namnen beskriver väl vad de handlade om.

Under militärjuntans tid avrättades runt 3.000 chilenska medborgare samtidigt som runt 27.000 människor fängslades, många av dem blev torterades också. Deras "brott" var att de kämpade mot juntan. Nu är den ansvarige generalen bakom denna regim borta och därför kommer han aldrig att bli dömd för sina brott. Det är faktiskt lite synd.

PS: Den svenske kungen är också medlem i Rotary. Visst hade det vart kul om han hade lämnat organisationen i protest mot att Pinochet var medlem. Visst, det skulle aldrig hända för vår kung har inte ryggrad nog men ändå...

Detta inlägg är pingat på Intressant.se.

Andra bloggar om

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida