23 maj 2006

Treschows blinda fläck

Igår rapporterade Rapport om ett förslag från utredaren Catarina af Sandeberg som föreslår att företag vars styrelser har mindre än 40 procent kvinnor i sin styrelse ska bötfällas. Ordföranden i Svenskt näringsliv, Michael Treschow, kommenterade förslaget:

"Då är risken att vi tvingas kvotera in kvinnor med något lägre kompetens"

WOW!!! [Min anmärkning]

Traditionellt har kvinnor fått stå tillbaka till förmån för män. Det har inte alltid varit resultatet av ett medvetet val men det har blivit så ändå. Man har sagt att man ska ta de mest kompetenta men kompetens är inte som längdhopp där den som hoppas längst är bäst och där det inte går att argumentera för att den som hoppar näst längst ändå är bäst. Kompetens är en fråga om bedömningar. Alla gör bedömningar och när vi gör dem bär vi med oss alla våra föreställningar och fördomar som självklart påverkar oss i våra bedömningar.

Det är naturligtvis samma sak med Michael Treschow. Han lever i samma föreställning som alla vi andra, också jag själv, som gör att mäns kompetens bedöms som bättre. Vi är inte så objektiva som vi vill tro.

Men i Svenskt näringsliv...

Svenskt näringslivs styrelse har 60(!) ordinarie ledamöter, nio(!!!) av dessa är kvinnor. Det är 15 procent eller ungefär en sjättedel. Om styrelsen har valts med kompetens som enda kritierium, Treschow hävdar ju det, så är de kompetenta männen i Svenskt näringsliv sex gånger vanligare än de kompetenta kvinnorna. Är det något Treschow skulle erkänna?

Den blinda fotbollsplanen

När jag gick i lågstadiet fick vi i uppgift att ta ett papper, rita en prick på det, stirra rakt frammåt och flytta runt pappret på skolbänken tills vi inte såg pricken. Då hade vi hittat ögats blinda fläck. Pedagogiskt och bra.

Treschow måste ha många kompetenta kvinnor runt sig, problemet är att han inte ser dem. Jag lovar att jag kan hitta 30 kvinnor i Svenskt näringsliv som inte har "något lägre kompetens" än vad alla de kompetenta männen i styrelsen har. Hans blinda fläck är inte en liten prick, han har en blind fotbollsplan i ögat.

2 kommentarer:

Klockan tisdag, 23 maj, 2006 , Anonymous Cecilia sa...

Whhoooaaaw! BLIND FOTBOLLSPLAN I ÖGAT! Underbart! Jag utnämner dej härmed till Förste Språkutvecklare och nominerar dej till Fredrik Lindström-orden av första graden.

 
Klockan tisdag, 23 maj, 2006 , Blogger Alexander Sofroniou sa...

Tackar och bockar. Jag ser fram emot att höra från Fredrik Lindström;-)

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida