11 september 2006

HIV/AIDS och folkrörelserna

BarçaFC Barçelona har mottot "¡Més que en club!", katalanska för "Mer än en klubb!". Det har betytt att klubben inte bara har idrott på dagordningen, klubben har också velat ta ett socialt ansvar.

I dagarna har det tagit sig ett nytt uttryck, för första gången i klubbens 107-åriga historia ska de ha reklam på tröjan. Jaha, kanske du tänker, det är väl bara ett sätt att få in pengar men faktum är att klubben betalar Unicef för att få ha deras logga på sin tröja, tvärtemot hur det brukar gå till. FC Barçelona ska ge 0,7 procent av sina intäkter, ungefär 1,5 miljoner euro, till Unicef varje år för att finansiera ett HIV/AIDS-projekt i Swaziland.

Den socialdemokratiska bloggaren Johan Sjölander har skrivit om hur en fotbollsklubb i Malmö hjälpte 45 invandrare där att få jobb. Exemplena i Malmö och Barcelona visar att idrotten som är en av våra stora folkrörelser i Sverige och detta visar hur folkrörelsevärlden kan ta ett socialt ansvar utöver sin ordinarie verksamhet oavsett om det rör sig om körsång, fotboll eller musik.

Det finns gott om exempel på "mindre" klubbar som tar ett stort social ansvar men FC Barçelona har gått före och visat att storklubbar också kan göra det. Jag hoppas att fler svenska föreningar följer deras exempel.Detta inlägg är pingat på Intressant.se.

Andra bloggar om

1 kommentarer:

Klockan måndag, 11 september, 2006 , Blogger Jonas Morian sa...

Lysande! Hade jag nu bara varit det minsta intresserad av fotboll så hade jag hejat på Barca av ren sympati.

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida