22 januari 2007

Högerns taktiska (men oärliga) genidrag

De borgerliga partierna brukar ofta påpeka att de är fyra olika partier med fyra olika program, fyra olika prioriteringar och fyra olika traditioner men att de trots detta har enats i en regering. När de i valrörelsen fick frågor om vad som gällde i de frågor där de inte var överens sa de att varje väljare som ville byta regering skulle rösta på det parti i borgerligheten som han eller hon var mest överens med. Sedan skulle det interna styrkeförhållandet mellan partierna prägla den borgerliga regeringens politik.

Taktiken är lika enkel som den är lysande och den fungerar så länge de borgerliga väljarna är splittrade mellan fyra olika partier. Det hade inte gått i länder som Tyskland, Storbritannien, Grekland eller USA där det finns färre partier som till stor del samlar alla högerväljare i ett parti och alla vänsterväljare i ett annat.

I valrörelsen drev var och ett av de borgerliga partierna frågor som något eller några av de andra borgerliga partierna inte tyckte. Några exempel:

Centern
Undanta människor yngre än 25 år från LAS.
Motarbeta fackens rätt till stridsåtgärder
Svenska kollektivavtal ska inte gälla för alla som arbetar i Sverige
Avskaffa kärnkraften men inte under denna mandatperiod
Inför federalism
1 procent av BNI i bistånd
Nej till EMU
Fördubbla barnbidraget för barn i förskoleåldern
Sverige ska inte gå med i Nato

Folkpartiet
Språktest för medborgarskap
Högst 15 barn i varje grupp i förskolan
Öka det statliga stödet till folkbildningen
Betyg från tredje klass
Höj biståndet
Inför inte vårdnadsbidrag
Bygg ut kärnkraften
Ja till EMU
Inför en litterär kanon
Sverige ska gå med i Nato

Kristdemokraterna
Inför ett statligt vårdnadsbidrag som är lika för alla
Höj biståndet
Avskaffa fastighetsskatten helt
Ja till EMU

Moderaterna
Sänk biståndet
Sänk skatterna till EU-nivå
Ja till EMU
Sänk det statliga stödet till folkbildningen
Avskaffa fastighetsskatten MEN ersätt den med en kommunal avgift
Svenska kollektivavtal ska gälla för alla som arbetar i Sverige

På dettta sätt kunde det borgerliga regeringsalternativet få väljare med rakt motsatta åsikter att ändå rösta på dem.
  • Vill du ta bort fastighetsskatten? Rösta på kristdemokraterna. Vill du det inte så gör det inget för då kan du rösta på något av de andra borgerliga partierna. Problemet är att man inte både slippa att betala genom att avskaffa fastighetsskatten helt och samtidigt ersätta den med en kommunal avgift där man måste betala ändå.
  • Är du mot kärnkraft? Rösta på centern. Vill du bygga ut den är det också OK för då kan du rösta på folkpartiet. Problemet är att man kan inte både avskaffa och bygga ut kärnkraften.
  • Vill du ha max 15 barn i varje förskolegrupp? Rösta på folkpartiet, vill du det inte så gör det ingen för då kan du rösta på något av de andra partierna. Problemet är att man inte kan ha max 15 i varje grupp och samtidigt inte ha det.
  • Vill du att ungdomar ska undantas från LAS? Rösta på centern, vill du det inte så gör det ingen för då kan du rösta på något av de andra partierna. Problemet är att antingen så gäller LAS för alla eller så är det inte så. Både och går inte.
  • Vill du att svenska kollektivavtal ska gälla för alla i Sverige? Rösta på moderaterna. Om du inte vill det så rösta på centern. De kommer aldrig att få igenom det men du kan rösta på dem ändå.
Så kan man hålla på i all oändlighet. Fiffigt men ganska oärligt.

Detta inlägg är pingat på Intressant.se.

Andra bloggar om

Etiketter: , , , , , ,

2 kommentarer:

Klockan tisdag, 23 januari, 2007 , Blogger Caridon sa...

varför skulle det vara oärligt.
Det är väldigt tydligt.
Hadde FP fårr majoriteten i den nya regeringen så skulle vi fått utbygnad av kärnkraften, hadde centern fått det så hadde vi lagt ner kärnkraften, nu skedde inget av dessa fall så vi behåller kärnkraft.

Helt i enlighet med vad som sades.

skilnaden mot det andra laget är uppenbar, för de kunde inte komma överens om sådana saker så man viste inte vad resultatet skulle bli vid ett vist utfall.

/C

 
Klockan onsdag, 24 januari, 2007 , Blogger Per Tenggren sa...

Fast problemet blir ju om de tre små inte får tillräckligt stöd för sina profilfrågor. Då kommer de att sakta men säkert att singla ner mot 4% med efterföljnade panik. Om de å andra sidan får igenom sina minoritetsfrågor så har alliansen farit med osanning. I o f s inget unikt bekymmer för en regering som bygger på fler än ett parti. Men nu är det alliansen som har bollen, att andra laget inte var mycket bättre är ett tunnt försvar.

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida