03 maj 2007

Batongfolkpartister är inte alls bra för S

Många sossar går sinsemellan och hoppas att folkpartiet ska välja Jan Björklund eller ännu hellre Nyamko Sabuni till ny partiordförande efter Lars Leijonborg. Tanken bakom förhoppningarna är att batongförespråkare i folkpartiets ledning ska skrämma bort deras väljare så att de kanske till och med åker ur riksdagen. Sabuni och Björlund är ju så dåliga.

Det är en naiv och felaktiv förhoppning av flera skäl.

För det första så är sannolikheten att folkparitet åker ur riksdagen mycket liten. Moderatväljare vet att det är svårt att få en borgerlig regering med ett folkparti på 3,5 procent och därför kommer många moderater att rösta på folkpartiet för att rädda kvar dem i riksdagen.

För det andra, Nyamko Sabuni och Jan Björklund är inga dåliga politiker. Det är tyvärr bara att konstatera att deras kritik om den misslyckade integrationen och den dåliga skolan har ett ganska starkt stöd.

För det tredje och detta är det viktigaste. Folkpartiet har förskjutits åt höger och de har utsatt oss för förenklingens tyranni. Diskussionen om skolan handlar idag om repressiva åtgärder från vuxenvärlden mot barn. Med till synes enkla medel, ta mobiltelefonerna från dem, mer kvarsittning och tidigare betyg så har folkpartiet lyckats sätta bilden att de som har lösningarna, inte socialdemokraterna. På ett mycket skickligt sätt har de lyckats förvandla omtanke och solidaritet människor emellan till flum och det är bara att erkänna att vi inte har klarat av den debatten heller.

På samma sätt är det med invandringen. Folkpartiet har inspirierats av sitt smått främlingsfientliga systerparti Venstre i Danmark, se mer i SVT:s dokumentär där Leijonborg vrider sig som en mask på en metkrok när han upptäcker att reportern har fått reda på att det är Venstre som har inspirerat honom. Venstre och folkpartiet är inte rasister men de spelar på rasistiska undertoner och de har i stort sett kopierat sverigedemokraternas retorik, "vi är de enda som vågar prata om problemen med invandringen" eller "det är så typiskt, bara för att man pratar om problemen så blir man anklagad för att vara rasist".

Citat som tidigare kom från sverigedemokrater som Lars Leijonborg använde dem i den senaste valrörelsen.

Folkpartiets högervridning har förskjutit hela debatten åt höger. Nu verkar det som att Jan Björklund kommer att bli deras nästa ledare och högervridningen och batongerna kommer att fortsätta. Det gör att vi måste diskutera på deras planhalva utifrån deras problembeskrivning. Det kommer inte socialdemokraterna att tjäna på. För oss skulle det vara bra med ett folkparti som hade en sansad och mer socialliberal ledning. Det skulle skapa en splittring bland de borgerliga partierna och debatten skulle förskjutas mer år väntster bort från alla förenklingar.

Därför hoppas jag att de väljer Cecilia Malmström eller Birgitta Ohlsson.

Bloggar om och annat Intressant

Etiketter: , ,

3 kommentarer:

Klockan torsdag, 03 maj, 2007 , Blogger Johan sa...

hej där. anade att det fanns fler bloggare på kursen :)

 
Klockan torsdag, 03 maj, 2007 , Anonymous Anders Löwdin sa...

Hej Alexander!

En bra och sansad analys av läget. Även om jag gärna ser Mona debatterar med Björklund. Jag har svårt att se att Mona skulle förlora en sådan debatt. Särskilt som vår skolpolitik nu blir allt tydligare.

 
Klockan fredag, 04 maj, 2007 , Anonymous ullis sa...

Jag delar samma farhågor som du ger uttryck för. Inte av paritaktiska skäl utan snarare för den vridning av politiken det för med sig.

För skolans utveckling tror jag att det socialliberala alternativet behövs på högerkanten. Med den skolpolitik som Björklund står för räcker det inte med att vi blir tydligare på skolpolitiken och att Mona tar hem debatten. Även vårt alternativ till skolpolitik påverkas ju av att folkpartiet för en förenklad batongdebatt.

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida