14 februari 2007

Åsa på gång i EU?

DN rapporterar att det råder konflikt i den socialdemokratiska gruppen i europaparlamentet om vem som ska vara dess gruppledare. Enligt uppgift vill tre av de fem ledamöterna avsätta den nuvarande ordföranden Inger Segelström och sätta Åsa Westlund på posten. Det vore utmärkt om så skedde.

Socialdemokraterna har flera problem med EU-frågan men två av dem sticker ut särskilt:
  1. Vi har inte lämnat debatten ja och nej till medlemsskapet än.
  2. Vi har inte lyckats visa hur EU kan göra vanliga människors liv bättre och enklare.
Om vi lyckas med punkt två har vi förmodligen tagit ett stort kliv mot att också lyckas med punkt ett.

Den socialdemokratiska gruppen i europaparlamentet kan spela en viktig och strategisk roll för att åstadkomma detta men då måste dess ledning vilja anstränga sig lite extra och det är tyvärr bara att konstatera att Inger Segelström inte har lyckats. Den främsta socialdemokratiska marknadsföraren av EU är Margot Wallström. Det skulle kunna vara Segelström men det är det inte, antingen beror det på brist på förmåga eller brist på vilja och ingetdera är särskilt smickrande. Hon sitter på en utmärkt plattform som inte utnyttjas. Hon har säkert många andra kvaliteter men detta är inte en av dem.

Jag har känt Åsa i många år. Hon är en seriös, kunnig och hon har näsa för vad som är viktigt i politiken.

För ett par år sedan var hon med i Rapport där hon ifrågasatte märkningen av frukostflingor. Producenterna påstod att de "nu är nyttigare" vilket innebar att de hade skurit ner på sockerhalten till en något lägre men fortfarande väldigt onyttig nivå. Åsa stod där bland hyllorna i affären och förklarade varför de gjorde som de gjorde och att EU borde ta tag i det och tvinga företagen till en mer korrekt märkning. Jag tvivlar på att någon svensk europaparlamentariker någonsin har visat vad EU kan användas till på ett så bra sätt.

När såg du senast Inger Segelström göra något liknande?

Detta inlägg är pingat på Intressant.se.

Andra bloggar om

Etiketter: , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida