30 maj 2007

Missriktad satsning i Second life

Svenska dagbladet och DN skriver att Carl Bildt och Olle Westberg från Svenska institutet idag inviger den svenska ambassaden i Second Life. Second Life är en digital parallellvärld på Internet där man kan roa sig med allehanda grejer, mest porr. Man har satsat 400.000 kronor på projektet och byggnaden (se bilden), som alltså inte finns i verkligheten, är ritad av den ansedda arkitekten Gerth Wingård.

Som många andra var jag nyfiken på vad Second life var för något så jag registrerade mig och kollade runt lite. Som sagt, för den som är ute efter porr och virituella knull där man får se sin digitala tecknade gubbe (eller gumma) ligga med en annan digital tecknad gubbe (eller gumma) så är det en fantastisk värld men för alla andra så finns där inte lika mycket att hämta. Jag har inte loggat in på flera månader så jag gjorde det igen idag, i min brevlåda fanns nio inbjudningar till sex-fester och de mest besökta platserna just nu är "Sexy beach", "Neva Naughty & FREE ORGY ROOM" och "Bad girls-Dance and fettish club".

Det är en märkligt prioritering att lägga 400.000 kronor på att ha ett hus i den här världen. För några månader sedan hörde jag Olle Westberg prata om projektet och han sa att där finns flera miljoner användare runt om i världen och det låter ju onekligen rätt fräckt. Problemet är bara att det är en bluff från företaget bakom Second Life som använder siffran i marknadsföringssysfte. Om man registrerar sig finns man kvar för alltid, om man registrerar sig flera gånger finns alla ens registreringar kvar för alltid. En person i verkligheten kan vara flera personer i Second Life.

I skrivande stund är 23.350 personer inloggade. Det kan låta mycket men det är det inte. Man kan exempelvis jämföra det med fotbollsspelet Hattrick som just nu har 41.967 personer inloggade. Om man inte loggar in på sju veckor så åker man ur systemet, inte som i Second Life alltså. Hattrick stänger av runt 5.000 personer varje vecka för att de har brutit mot reglerna och registrerat flera användare.

Olle Westberg brinner för projektet. I ovan nämnda intervju sa han att detta är ett projekt som kommer att marknadsföra Sverige, han hade en one-liner i stil med att marknadsföring måste riktas till platser där det finns människor och att Second Life är en sådan plats. Det är rätt i teorin men det faller platt i just Second Life. Där sysslar de flesta nämligen med annat än att gå på utställningar om Raoul Wallenberg och att sitta i virituella IKEA-möbler, två grejer som Olle Westberg lyfter fram.

Registrera dig på Hattrick istället. Där kan du kämpa om en plats i Allsvenskan och samtidigt följa Gårda FK:s kamp för att hänga kvar i division fyra. Vår stjärna på mittfältet, Martin Fridfeldt, ser riktigt stark ut så det finns goda chanser i år.

Bloggar om och annat Intressant

5 kommentarer:

Klockan onsdag, 30 maj, 2007 , Anonymous Anonym sa...

Håller med din kritik av detta it-spektakel som känns extremt hösten -99. Samtidigt som man slopar översättningsstödet! Wästberg är obeskrivligt not happening.

johannes @ bios politikos

 
Klockan onsdag, 30 maj, 2007 , Blogger David sa...

Håller inte helt med. För det första så är det bara "sådana som dig", som bara har vart inne i Second Life en eller ett par gånger som bara ser porren. Precis som folk som bara använt Internet en eller ett par gånger tycker det bara innehåller porr. Nu finns det inte så många sådana personer kvar, men din åsikt om Second Life är ändå en kopia av folks röster om Internet för några år sedan.

Det kan vara sant att Second Life inte kommer bli så stort och payoff på dessa 400.000 kr kommer vara kortvarig. Men det har vart payoff! Så mycket medietid som "Sverige" har fått på grund utav detta kunde inte ha köpts för 400.000 kronor. Så som en kort reklamkampanj för Sverige så är detta både ekonomiskt och smart.

 
Klockan onsdag, 30 maj, 2007 , Blogger Alexander Sofroniou sa...

Hej David.

Vi är inte överens och det är OK men jag vill påpeka att jag inte har varit på Second Life en eller två gånger. Jag höll på i ett par månader innan jag tröttnade.

När det gäller marknadsföringen så må genomslaget ha varit stort, Sverige nämns ofta, men frågan är vad det är värt och vilka de positiva följderna kommer att bli. Den som lever får se men jag tror att de kommer att bli mycket små.

MVH Alexander

 
Klockan fredag, 01 juni, 2007 , Blogger Emma Lindelöf sa...

world of warcraft har väl en 8-9 miljoner aktiva användare..

 
Klockan fredag, 11 september, 2009 , Anonymous Anonym sa...

world of warcraft är ett SPEL, Secondlife är mycket mer än så....

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida