25 juli 2007

Dagens present går till...

... den folkpartistiska riksdagsledamoten Cecilia Wikström. Hon får en A-kurs i statsvetenskap.

Regeringen har föreslagit en skatterabatt för tjänstesektorn. Så gott som alla remissinstanser sågar förslaget som är riktigt dåligt för vad är egentligen en tjänst? Regeringen har sagt att kulturen inte ska omfattas av subventionerna och det har fått Cecilia Wikström att reagera.

På DN Debatt idag skriver hon en debattartikel där hon attackerar finansminister Anders Borg. Hon skriver att han har maktambitioner utanför det traditionella finansministerområdet och att dessa nu har drabbat kulturpolitiken. Det första stycket i artikeln lyder:

"Den som har mest makt över kulturen i Sverige är varken kulturministern eller chefen för Kulturrådet - utan finansministern. Det är Anders Borg som bestämmer över den statliga kulturbudgeten och därmed eventuella förstärkningar av kulturlivets vitalitet."

Wikström må känna frustration över finansministerns makt men kritiken är missriktad. Den svenska regeringsformen skiljer sig från många andra länders genom att alla statsråd i den svenska regeringen är kollektivt ansvariga för alla beslut. Det var detta som fick centerpartisten Olof Johanson att lämna regeringen några månader före valet 1994 efter att regeringen gett klartecken till Öresundsbron.

Det är alltså inte Anders Borg som bestämmer över kulturpolitiken. Det gör hela regeringen, också folkpartisterna Leijonborg, Björklund, Malmström och Sabuni. De är precis lika ansvariga som finansministern.

Säg som det är istället Cecilia. Du eller ditt parti har blivit överkörda av moderaterna.

Bloggar om och annat Intressant

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida