10 juli 2007

Borgarna och gamle Axel

Företrädare för regeringspartierna meddelar i en debattartikel i DN att de är emot ansvarskommitténs förslag till ny länsindelning. Det är ett hårt slag mot den regionala utvecklingen i Sverige.

I Västsverige slängde vi Axel Oxenstiernas länsindelning i papperskorgen 1999 och jag kan rekommendera resten av Sverige att också göra det. Dagens länsgränser må ha fungerat bra på Axels tid men de är inte anpassade efter dagens samhälle. Idag reser folk över länsgränser på ett sätt som var otänkbart förr.

Det kanske är ett banalt exempel men när mitt band repar så reser en från Trollhättan i gamla Älvsborgs län, en från Ale i gamla Älvsborgs län, en från Kungsbacka i Hallands län och två från Göteborg. Tre län i ett band.

Vi är inte de enda för resemönstret i och runt Göteborg följer och följde inte de gamla länsgänserna på långa vägar. Likadant är det i Mälardalsregionen. Gränserna bör följa människors resemönster så att de kan lösa sina gemensamma problem som de har idag, inte som de hade på Axels tid.

De borgerligas huvudinvändning mot förslaget är att regionbildning ska komma underifrån, inte från staten. Det må låta sympatiskt men det är det faktiskt inte. De har fel av tre skäl:

För det första. Det är att decentralisera sönder initiativförmågan. Politiker lever i sin vardag som de känner till mycket väl och det är orimligt att tänka sig att de skulle ta ett helhetsansvar och se bortom sina egenintressen.

Låt mig ta Halland som exempel. I landstingsvalet har de fyra valkretsar där moderaterna fick följande valresultat i procent:

Falkenberg/Hylte...21,26
Halmstad/Laholm...25,92
Kungsbacka.......37,17
Varberg..............23,77

Är någon förvånad över att moderaterna i Halland vi behålla Kungsbacka i "sin" valkrets så att det blir lättare för dem att vinna val?

För det andra. Det finns kommuner och län i Sverige som det inte går lika bra för. Om de nuvarande länen själva ska ta initiativ att samarbeta med sina grannar är risken stor att de län och kommuner som inte är så attraktiva att samarbeta med "blir över" för att ingen vill bära deras bördor.

För de tredje. Lokalpatriotism ligger som en blöt filt över folks medvetanden. Diskussionen om ansvarskommitténs förslag har inte handlat om hur regioner ska utvecklas och bli mer självständiga, den har handlat om Halland. Det offentliga Halland har drivit kampanj för att "försvara" Hallands län med argumentet att de är hallänningar och att länet går bra ekonomiskt.

Det faktum att Kungsbacka ligger 20 minuter från Göteborg, att de operar sig på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg och att Kungsbackaborna oftare arbetar i Göteborg än i Halmstad visar att det gamla landskapet Halland har spelat ut sin roll som administrativ yta. Istället för att förklara varför Kungsbacka och Laholm ska ligga i samma län kommer man dragande med att man är halläningar. Som att det skulle spela någon roll.

Det är det naivt att tro att krav på sammanslagningar ska komma underifrån. Staten finns för att ta ett helhetsansvar, det är dags att staten gör det. Ungefär som Axel gjorde på sin tid.

Bloggar om och annat Intressant

Etiketter:

1 kommentarer:

Klockan onsdag, 11 juli, 2007 , Blogger TOMMY RYDFELDT sa...

Givetvis skall ändringar komma uppifrån. Det "dumma" och besvärliga folket fattar ju ingenting. Staten vet alltid bäst. Hur regioner skall se ut, vem som skall vårda deras barn, vilken läkare man skall besöka.

Valfrihet missbrukas bara. Staten skall ta ett helhetsgrepp så att de stackars invånarna inte skall behöva tänka.

Avskaffa också kommunalskatten. Den kan staten ta ut för man har ju fel skattesatser i vissa kommuner och landsting. På tok för låga.

Bra grund för att vinna valet 2010 för (s), eller kanske inte....

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida