03 juni 2007

Lite om människovärde (eller "Inte bra Simon Bank")

Matchen mellan Danmark och Sverige igår har fått mycket uppmärksamhet men inte för det som vi hade hoppats. Det som dominierar är mannen i publiken som hoppade på domaren i slutet av matchen.

Aftonbladets journalist Simon Bank skriver (naturligtvis) också om händelsen. Det är min bestämda uppfattning att han är Sveriges bästa fotbollsjournalist. Han behandlar fotbollen för vad det är, en lek som berör många på ett allvarligt sätt och han har en förmåga att sätta in fotbollen i ett samhälleligt sammanhang som ingen annan.

Tyvärr gäller det inte artikeln om matchen igår. Den är i huvudsak bra, han har rätt i allt han skriver utom en mening där han beskriver mannen som hoppade på domaren som "en lönnfet full idiot i dansk landslagströja".

För det första. Mannens vikt har inte med saken att göra. Min erfarenhet är att de flesta som har några kilon för många runt midjan är väl medvetna om det. Det han gjorde var dumt och det ska kritiseras men det är bara kränkande att slå på hans vikt. Dessutom är det helt irrelevant, handlingen hade varken varit bättre eller sämre om han hade vägt tio kilo mindre.

För det andra. Varken jag eller Simon Bank känner mannen ifråga men jag vågar lova att det förmodligen finns få i världen som mår så dåligt som han gör just nu. När han vaknade igår morse hade han ingen aning om att skulle vara utmålad som en skurk och idiot inför hela Europa när han skulle gå och lägga sig. Det var garanterat inget han planerade. De flesta av oss har gjort dumma grejer, sådana där saker som gör att man får en klump i magen. Han kommer nog att ha kvar den där klumpen rätt länge.

Han är väldigt utsatt just nu och man får inte glömma det. Det han har gjort är dumt men det innebär inte att det är OK att ge sig på honom som människa. Tyvärr blandas ofta människan ihop med människans handlande, man kan göra dumma saker men fortfarande vara en bra människa. Han begick ett misstag som han får ta ansvar för men när Simon Bank kallar honom för idiot så deltar Simon Bank bara i moben som just nu pågår där han kritiseras som människa och inte för det han har gjort. Han är inte en idiot men det han gjorde var idiotiskt. Hans människovärde minskade inte igår kväll.

Det är väldigt lätt att hävda att man står för idealen om alla männskors lika värde men det är vid sådana här tillfällen som idealen prövas. Kritisera det han gjorde men gör det utan att förminska honom eller ge dig på hans kroppshydda och intelligens. Han är nämligen också lika mycket värd.

Bloggar om och annat Intressant

Etiketter:

1 kommentarer:

Klockan måndag, 04 juni, 2007 , Anonymous Anonym sa...

Gladdes när jag hittade detta inlägg; det är ett viktigt perspektiv du för fram. Att som Ekstrabladet "efterlysa" honom under rubriken "Kender du skurken?" är ju rena uppviglingen

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida