23 juni 2007

Fp kräver att Bildt tar time out

Idag rapporterar DN, Expressen, Aftonbladet och GP att en åklagare har inlett en förundersökning mot Carl Bildt för att han inte har rensat bland inläggen i sin blogg. Några av dem är rasistiska och uppmanar till folkmord.

Den 16 april 2006, i valrörelsens inledning, skrev Lars Leijonborg en uppmärksammad artikel på DN-Debatt där han lanserade åtta punkter för en bättre moral i politiken. Alla hade fått namn efter socialdemokrater eller organisationer och företeelser knutna till oss, exempelvis "Lex Ringholm" eller "Lex LO". Den första punkten hette "Lex Anna Sjödin". Låt mig citera:

"Alltid time out vid åtal ("Lex Anna Sjödin"). När åtal väckts eller förundersökning inletts vid allvarligare brott ska regeln vara att den förtroendevalde träder åt sidan, tar "time out."

Vi väntar med spänning på att folkpartiet kräver detta av Carl Bildt.

Bloggar om och annat Intressant

Etiketter: ,

11 kommentarer:

Klockan söndag, 24 juni, 2007 , Anonymous jörgen sa...

Du skriver i rubriken:
"Fp kräver att Bildt tar time out"

och i texten:

"Vi väntar med spänning på att folkpartiet kräver detta av Carl Bildt."

Så då är ju din rubrik felaktig.

Vilka "vi" är det som väntar med spänning förresten?

 
Klockan söndag, 24 juni, 2007 , Blogger Christoffer sa...

för det första så är din rubrik en lögn (och ligger ganska nära förtal)

för det andra så menar du att möjligt brott mot ansvar för elektroniska anslagstavlor är "allvarligare brott"

Det måste vara dagens skämt.

slutligen så är hela åtalet spel för gallerierna eftersom alla som orkar kolla upp saker vet att blogen hostas i USA och därför INTE faller under svensk lagstiftning.

Men vist fortsätt du men lögner och insinuationer. Det är ju normalbeteende från S-håll nuförtiden.

 
Klockan måndag, 25 juni, 2007 , Blogger Lennart Regebro sa...

"vid allvarligare brott"

Att inte i tid ha raderat en kommentar från sin blogg är alltså enligt dig "ett allvarligare brott"?

Vad tycker du man skall kalla misshandel då? Rimligen är dödsstaff rimligt för misshandel, om det är ett allvarligt brott att inte radera en kommentar på sin blogg. Får jag föreslå rubriken "Alexander Sofroniou kräver dödsstraff för Anna Sjödin" för det vore väl ungefär lika sant som din rubriksättning här ovan.

 
Klockan måndag, 25 juni, 2007 , Blogger Mikael Åhman sa...

Lysande. :-)

Fp:s artikel hade jag faktiskt glömt bort. Som sagt; vi inväntar med spänning på krav om time-out från Fp.

Och till er övriga: "Hets mot folkgrupp" är vad förundersökningen handlar om, vare sig ni gillar det eller ej. Vilket är detsamma som Sjödin åtalades för.

Dj**la hyckleri att ni försöker använda en måttstock mot unga kvinnor och en anna mot rika manliga adelsmän...

 
Klockan måndag, 25 juni, 2007 , Blogger Lennart Regebro sa...

Jaha? Det är fortfarande en jävla skillnad på att skrika okvädesord mot en invandrare medans man försöker slå honom, och att inte ta bort en kommentar på sin blogg.

Eller? Tycker ni verkligen att det är brott som är ungefär lika allvarliga?

 
Klockan måndag, 25 juni, 2007 , Blogger Mikael Åhman sa...

Regebro, det brott förundersökningen i grunden handlar om är "hets mot folkgrupp." I båda fallen. Enda skillnaden mellan situationerna är att i det ena fallet (Sjödin) var förövaren en ung tjej medan i den andra (Bildt) är det en rik, adlig man.

Att du, utifrån dina högst subjektiva preferenser tycker att det är allvarligare att "säga" saker än att upplåta bloggutrymme där motsvarande ord "skrivs" visar bara att du saknar både förmåga och vilja att förhålla dig objektiv och opartisk.

Fakta är följande:

A. En förundersökning har inletts mot Carl Bildt.

B. Grundbrottet är hets mot folkgrupp, vilket enligt svensk lagstiftning och allmänt accepterade värderingar är ett allvarligt brott.

C. Enligt Fp skall förundersökningar rörande allvarliga brott "alltid" leda till time-out, om den som förundersöks är politiker.

 
Klockan måndag, 25 juni, 2007 , Blogger Lennart Regebro sa...

"Enda skillnaden mellan situationerna är att i det ena fallet (Sjödin) var förövaren en ung tjej medan i den andra (Bildt) är det en rik, adlig man."

Du tycker alltså på allvar att det är ett lika allvarligt brott att skriva "jävla svartskalle" och hoppa på nån, som det är att inte ordentligt läsa igenom kommentarerna på sina blogga och rensa upp där?

Tycker du så? Ja eller nej?

 
Klockan måndag, 25 juni, 2007 , Blogger Mikael Åhman sa...

Jag anser att det är lika allvarligt att göra sig skyldig till hets mot folkgrupp medelst ord, som att göra sig skyldig till samma sak medelst elektroniska media, ja.

 
Klockan tisdag, 26 juni, 2007 , Blogger Lennart Regebro sa...

Du anser alltså att det Bildt gjorde, dvs att han inte raderade några rasistiska kommentarer innan han blev polisanmäld (jag kommer inte ihåg hur lång perioden ar mellan kommentarens skrift och polisanmälan, det kan ju vara intressant att veta, som det Anna Sjödin påstods ha gjort, dvs att ytrra sig rasistiskt och hoppa på en vakt, är lika allvarliga brott?

Jag vill ha ett rakt svar på den här frågan, det här gången. Inga undanflykter. Ja, eller nej? Att skrika svartskall och hoppa på nån är lika allvarligt som att inte i tid radera en rasistisk kommentar på en blogg?

Ja? Nej?

 
Klockan tisdag, 26 juni, 2007 , Blogger Christoffer sa...

Bildt är inte anklagad för hets mot folkgrupp.

Han är anklagad för brott mot Lag (1998:112) om ansvar för elektroniska anslagstavlor.

Det är stor skillnad på det och åtalspunkterna mot Sjödin (våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd, förolämpning och egenmäktigt förfarande.)(hon fälldes för samtliga punkter)

Jag tror att vi alla kan hålla med om att Bild's eventuella brott är klart mindre allvarligt än Sjödins lista.

 
Klockan onsdag, 27 juni, 2007 , Blogger Mikael Åhman sa...

För att ansvar skall kunna göras gällande för brott mot lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor förutsätts att ett grundbrott blir begånget. Grundbrottet i fallet Bildt är hets mot folkgrupp.

Det är hets mot folkgrupp som är det allvarliga brottet i sammanhanget. Om hetsen består i att upplåta plats för andra att ägna sig åt rasistisk folkmordspropaganda eller består i att säga något förklenande saknar relevas. Möjligen är det i så fall allvarligare att uppmuntra till folkmord än att använda ordet "svartskalle."

För övrigt har bloggaren Jinge visat att han upprepade gånger och långt innan åklagaren inledde förundersökningen påkallat Bildts uppmärksamhet angående kommentarerna. Som synes resultatlöst, dock.

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida