09 juli 2007

Använd de bra argumenten för abortlagstiftningen

Som jag har skrivit tidigare följde jag kristdemokraternas abortdebatt på deras riksting. Många där påpekade att det var första gången på länge som en ordentlig diskussion om svensk abortlagstiftning kom igång. Det hade de rätt i. Också i min vänkrets, där alla är helt överens om att dagens veckogränser är bra, diskuterades det flitigt.

Det finns mycket goda argument för att ha kvar dagens gränser där den gravida kvinnan ensam får avgöra om graviditeten ska avbrytas till och med den artonde veckan. Problemet är att de goda argumenten sällan används. I vänsterkretsar, som jag mest umgås i, används istället oftast argumentet om kvinnans rätt till sin egen kropp. Det är ett ganska dåligt argument och om man använder dåliga argument riskerar man att förlora.

Argumentet är principellt till sin natur i den bemärkelsen att det är en princip som man alltid följer eller inte följer. Antingen har kvinnan rätt till sin kropp eller så har hon det inte.

Det är ofta inget fel med principiella argument. Själv tycker jag till exempel att det är fel att slå barn, att våldta människor och att förvägra vuxna människor rätten att rösta i val. Det finns ingen situation där det är rätt att slå barn, våldta någon eller införa diktatur. Principen gäller i alla lägen.

Detta gäller dock inte kvinnans rätt till sin egen kropp när det gäller aborter. Dagens abortlagstiftning säger att kvinnan har rätt till sin egen kropp... till vecka 18 för efter det upphör rätten. Kvinnan borde ju rimligtvis ha rätt till sin egen kropp oavsett hur länge hon har varit gravid.

Den som använder "kvinnans rätt till sin egen kropp"-argumentet måste förklara principerna bakom att denna rätt ska upphöra när hon har varit gravid i 19 veckor. Det är mycket svårt.

Säg som det är istället. En kvinna bör ha rätt att avbryta en graviditet. Vi har fri abort till och med vecka 18 och den gränsen är godtyckligt satt. Den är en avvägning mellan kvinnans rätt att avbryta en graviditet och de medicinska problem som kan uppstå vid sena aborter. Det finns inga filosofiska eller principella skäl för att det ska vara vecka 18 istället för vecka 19, vecka 17 eller för den delen vecka 12 som många i kristdemokraterna ville. Någonstans måste man dra gränsen.


Bloggar om och annat Intressant

Etiketter:

2 kommentarer:

Klockan måndag, 09 juli, 2007 , Blogger Björn Fridén sa...

Intressant poäng, det där har jag uinte ens tänkt på.

 
Klockan söndag, 15 juli, 2007 , Anonymous Pelle Poluha sa...

Ursäkta, men vilka var de goda argumenten för att kvinnan ska få avbryta graviditeten fram t.o.m. 18:e veckan?

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida