27 juni 2007

Bush, Iran och dödsstraff

Igår släppte Amnesty en rapport som säger att Iran fortsätter att döma barn till döden och sedan avrätta dem. Irans regering hävdar att rapporten är en lögn. Uttalandet är intressant, de vill uppenbarligen inte att världen ska tro att Iran är ett så barbariskt land som till och med dödar sina egna barn.

Annat är det med Bush. När han var guvernör i Texas avrättades sammanlagt 152 personer, fyra av dem var under 18 år när brottet begicks. Bush vägrade att benåda någon av dem.

Han fortsätte i samma anda när han blev president. Den 28 maj 2002 avrättades Napoleon Beazley efter protester från hela världen, bland annat från påven. Han var 17 år gammal när han begick brottet som han dömdes till döden för och hans sista ord är den mest poetiska argumentationen mot dödsstraff som jag har läst.

Under Bushs tid som guvernör i Texas kom det flera förslag för att förändra statens lagar och tillämpning av dödsstraffet. Ett var att Texas inte skulle avrätta brottslingar som var minderåriga, alltså under 18 år, när brottet begicks. Ett annat var att Texas inte skulle avrätta brottslingar med intellektuella funktionshinder, alltså förståndshandikappade. Bush la in sin veto mot båda förslagen.

På den ena sidan har vi alltså Iran. De tycker att det är pinsamt att avslöjas med att avrätta minderåriga och gör allt för att förneka det. På den andra sidan har vi Bush som aktivt har sett till att minderåriga avrättats och som har gjort allt för att fler minderåriga ska avrättas.

Vem av dessa tror du att Fredrik Reinfeldt kampanjade för i presidentvalet år 2000?

Bloggar om och annat Intressant

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida