15 juli 2007

Socialdemokrater i kungafjäsket

Jag är faktiskt lite irriterad nu, inte jättemycket men tillräckligt mycket för att skriva detta. Många medier rapporterar om presenten som prinsessan Victoria fick av Västra Götalandsregionen, ett naturrum på Läckö slott. Den socialdemokratiska ordföranden i regionfullmäktige, Hans Aronsson, säger att:

- Gåvan är ett bestående minne som både slår vakt om naturen och genom sin koppling till Läckö bli ytterligare en attraktion som gynnar turismen i Västra Götaland.

Socialdemokraterna har republikkravet inskrivet i partiprogrammet. Det betyder inte att vi aktivt driver att avskaffa monarkin, vi håller oss till Torekovskompromissen, men vi ser ändå kungahuset som en relik från tiden då Sverige inte var en demokrati.

Monarkins överlevnad bygger på några olika komponenter. En är att hovet som myndighet och kungen som myndighetschef inte granskas som andra myndigheter och myndighetschefer. En annan är ett inneboende behov som människor har av symboler. En tredje är känslan av att kungahuset är något speciellt som inte ska behandlas som något annat. De är lite mer än vi andra, precis som i sagorna.

Många är de som underdånigt försöker behaga för att försöka leva upp till sagans berättelser om den goda konungen. Journalister envisas och daltar på ett sätt som är pinsamt. De ställer aldrig några kritiska frågor och de envisas med att tilltala kungligheterna i tredje person, "vad tycker drottningen om det" o.s.v. Den som inte deltar i daltandet förvägras intervjuer med kungafamiljen, något som alla accepterar. Det är obegripligt.

Därför undrar jag vad mina partikamrater i Västra Götalandsregionen sysslar med. Gåvan som de har skänkt till Victoria innebär i praktiken ingenting. Det finns goda skäl för att upprätta ett naturrum vid Läckö slott och precis som Hans Aronsson tror jag att det kan locka till sig (ännu) fler turister. Detta oavsett om det är en gåva till Victoria eller inte.

Problemet är när man gör det till en födelsedagspresent till Victoria. Då deltar man i kungafjäsket och hjälper till att göra den odemokratiska monarkin mer populär.

Om tio år fyller hon 40. Inget mer sånt trams då tack!

Bloggar om och annat Intressant

Etiketter:

1 kommentarer:

Klockan måndag, 16 juli, 2007 , Blogger Björn Fridén sa...

Då var platt-TVn som regeringen gav bort bra mycket roligare.

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida