28 juli 2007

Därför ingen folkomröstning

EU-motståndarna kräver en folkomröstning om EU:s konstitution/grundlag/fördrag/kalla det vad du vill. Det är ingen nyhet för det har de krävt i flera år och som vanligt när EU tar ett nytt steg är det ett hot mot välfärden/neutraliteten/kvinnorna/demokratin/något annat som passar för stunden.

Jag är principiellt mot folkomröstningar men jag kan tänka mig att ha dem i vissa fall, EU-omröstningen 1994 och euro-omröstningen 2003 till exempel. En folkomröstning bygger på att det finns två tydliga alternativ och att de båda sidorna argumenterar för sin linje på ett ärligt sätt så att väljarna kan ta ställning.

Det har motståndarna mot fördraget inte gjort för de har dragit in massa saker som inte är sanna. På gårdagens insändarsida i Länstidningen i Östersund skriver vänsterpartisterna Cari Morén och Eva-Britt Svensson en insändare full av rena lögner och felaktigheter under rubriken "EU - ett hot mot kvinnor". Ett utdrag finns nedan.

De hävdar att fördraget reglerar kvinnors rätt till egen försörjning, att det leder till större otrygghet på arbetsmarknaden och återigen kommer alliansfriheten att avskaffas. Man börjar ju undra hur många gånger man kan avskaffa den egentligen.

Detta är faktiskt en av de viktigaste skälen för att jag inte vill ha en folkomröstning. Nejsidan har hittills visat att de inte kan hantera frågan när de försöker skrämma upp folk med lögner om det vi i så fall ska rösta om.

EU:s nya fördrag kommer att starkt påverka kvinnors situation och jämställdheten. Redan med nuvarande fördrag har kvinnors möjligheter till egen försörjning minskat. Bland annat genom att otrygga och lågavlönade anställningar, deltidsarbete, säsongsarbete och timanställningar har ökat bland kvinnor. Det nya fördraget förstärker ytterligare denna politik.

Länderna tvingas också upprusta militärt, och ett utrikesministerium med tillgång till militärkommando är redan under uppbyggnad. Svensk alliansfrihet offras för att ge unionen mera militära muskler för internationell krigföring. Vi kvinnor kräver inte militär upprustning, vi kräver nedrustning och satsning på fredlig konfliktlösning.

Cari Morén, kvinnopolitiskt ansvarig, v, distriks­styrelsen Jämtlands län,
Eva-Britt Svensson, v, EU-parlamentariker


Bloggar om och annat Intressant

Etiketter:

1 kommentarer:

Klockan torsdag, 25 oktober, 2007 , Anonymous Anonym sa...

Jag hittade din blogg när jag sökte på EU-konstitutionen+folkomröstning.

Hoppas ni får storstryk på söndag!
Forza kalmar.

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida