27 maj 2006

Jag är född 300 år för tidigt

Jag, den här och den här bloggaren har en sak gemensamt. (OK, vi har säkert fler saker gemensamt men det passar inte in i just här) Vi gillar en TV-serie som självaste Martin Luther King omhuldade och som politikt intresserade människor också borde uppskatta.

Vi gillar Star Trek.

Det finns förmodligen få saker som är så nördiga men som ändå har överlevt i 40 år. Vampyrslaktaren Buffy får ursäkta men jag tror inte att man kommer att titta på henne på 30-talet. (2030 alltså)

Star Trek i korthet

Star Trek började sändas 1966 med de klassiska karaktärerna Kirk, Spock, Uhura och Scotty. Den består av sammanlagt fem serier som är oberoende av varandra men vars händelser vävs in i varandra.
  • The original series (med Captain Kirk)
  • The next generation (med Captain Picard)
  • Deep space nine (med Captain Sisco)
  • Voyager (med Captain Janeway)
  • Enterprise (med Captain Archer)

Utöver detta finns det tio filmer med en elfte på gång.

Star Trek handlar om flera rymdskepp i United Federation of Planets. Det är precis som det låter, en federation av planeter som ställs inför de problem som mer "vanliga" länder ställs inför i kontakter med sina grannar. Måhända är grannarna i Star Trek lite mer annorlunda och måhända har de konstigare öron än här på jorden men principen är densamma.

Star Trek och politik

Star Trek är politik i allra högsta grad. Serien startades när kalla kriget pågick som värst samtidigt som medborgarrättsrörelsen i USA kämpade för att den svarta befolkningen skulle ha samma rättigheter som den vita.

Vid denna tid bestod bryggan på huvudskeppet Enterprise bland annat av:

  • Captain Kirk (Vit man från USA)
  • Commander Pavel Chekov (Man från Ryssland)
  • Commander Uhura (Svart kvinna från USA)

Det väckte stor uppmärksamhet att en ryss och en svart kvinna hade så frammåtskjutna positioner i en amerikansk TV-serie. Nichelle Nichols som spelade Commander Uhura ville lämna serien. Självaste Martin Luther King bad henne att låta bli. Han såg att hon var en förebild för många svarta kvinnor i 60-talets USA och han ville inte att denna förebild skulle försvinna.

Seriens skapare Gene Roddenberry bedrev en medveten politisk opinionsbildning i en ganska trångsynt värld.

Vad är det som gör det?

Serien har funnits i 40 år och frågan är då vad det är som håller seriens fans i ett så fast grepp?

Jag tror att det är en kombination av rymden som alltid har faschinerat oss människor och en optimism. Det mesta i Science Ficition bygger på att allt har gått åt skogen, exempelvis som i Terminator, Star Wars eller Månbas Alfa men så är det inte i Star Trek. Man kan nog säga att Star Trek är mer verklighetstroget realistiskt. OK, jag vet att det är svårt att hävda att det är realistiskt att människor har kontakt med utomjordingar men tänk så här. Anta att det fanns utomjordingar och att vi kunde kommunicera med dem. Vad skulle vi då ha för relation till dem? Titta på Star Trek så får du se.

Lämpliga "ingångar" i serien

Jag kan börja med att rekommendera filmerna. Alla utom den första The motion picture och den senaste Nemesis är bra. Generations och First contact är särskilt bra.

Om man fastnar är man välkommen att gå med i West Coast Trekkers.

Sedan kan du börja följa "The next generation" som går på TV6. Den går mitt på dagen men man har ju video.

Mycket nöje!

1 kommentarer:

Klockan onsdag, 31 maj, 2006 , Anonymous Anonym sa...

Hejsan!! Vilken bra post (du nämnde inte The animated series, men det behöver man faktiskt inte nämna ;D)

Bra skrivet iallafall =)

Peace!

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida