26 maj 2006

Det "rättsliga" efterspelet har börjat

För några månaders sedan gick befolkningen i Vitryssland till val. Du kommer kanske ihåg hur det gick, den sittande presidenten Lukashenka vann i ett val som blev hårt kritiserat av omvärlden. Den demokratiska oppositionen började protestera på Oktobertorget i Minsk med förhoppningen om en liknande orange revolution som i grannlandet Ukraina för drygt ett år sedan. Nu har det "rättsliga" efterspelet mot de som protesterade börjat.

Yuri Radzivil, medlem i den socialdemokratiska ungdomsorganisationen Maladaya Hramada, har dömts till tre månaders fängelse av en domstol i Minsk. Brottet han påstås ha begått är "Våld eller hot om våld mot en polisman" (min översättning).

Vad hände?

Vittnen och medlemmar i Maladaya Hramada var med när det hände och under rättegången. De har beskrivit det så här.

Den 2 mars blev Yuris bil beskjuten av en polis. Det skedde i samband med att den socialdemokratiske presidentkandidaten Alyaksandr Kazulin blev gripen av polisen i Kastrychintsky efter valet. Yuri och många andra samlades utanför polisstationen där Kazulin satt för att protestera mot gripandet. Det var där som han blev beskjuten.

Efter att ha blivit beskjuten gick Yuri till åklagaren i Minsk med kravet att han skulle väcka åtal mot dem som skjutit mot honom. Det får man inte göra i Vitryssland så Yuri själv greps och häktades.

Myndigheterna ville dölja det faktum att polisen attackerade oppositionella under protesterna så därför ville de få det till att det var Yuri som hade attackerat polisen, inte tvärtom. Polismannen Karpyankou hävdade att han försökte stoppa Yuris bil förnatt det fanns personer i den som hade deltagit i protester utanför polisstationen (man kan ifrågasätta det demokratiska i att det är en anledning till att stoppa en bil). Polisen sa att Yuri inte stannade och att han istället försökte köra på polisen som lyckades hoppa undan i sista stund och sedan öppnade eld mot Yuris bil.

Försvarets vittnen var dubbelt så många som åklagarens. De var dessutom civila och hade därför inget eget intresse i det som man kan anta att polisens vittnen hade. De hävdade att polisens historia inte var sann och att det inte hade funnits något skäl att öppna eld.

Jag vet inte där under protesterna men jag har varit i Vitryssland några gånger. Deras myndigheter agerar som myndigheter i diktaturer alltid gör, begå övergrepp och dölj dem med lögner.

Jag tror inte på dem. Jag tror på Yuri Radzivil.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida