25 maj 2006

Om mäns våld mot kvinnor

DN har haft en intressant serie om mäns våld mot kvinnor. Den innehåller inga större nyheter för den som har följt frågan en tid men det är ändå bra att landets största morgontidning uppmärksammar frågan.

Kvinnor som misshandlas eller våldtas av män känner förövaren i 73 procent av fallen och i 57 procent av fallen skedde brottet inomhus, oftast i hennes hem. Det gör att allt prat om fler poliser eller en polis i varje gathörn ganska ointressant för att kvinnor ska vara säkra. Då skulle det snarare krävas en polis i varje lägenhet och det är det ingen som har föreslagit hittills.

Överfall och överfallsvåldtäkter mot kvinnor är alltså relativt ovanliga. Det kan man inte tro när man tar del av medias rapportering av våldtäkter där de ovanliga överfallsvåldtäkterna och de okända männen som misshandlar dominerar. Man kan ha många teorier om vad det kan bero på, en överfallsvåldtäkt är kanske "hetare" att rapportera om än när medelsvenne utnyttjar eller slår eller våldtar sin fru i hemma i sovrummet för 78:onde gången.

I ett vidare perspektiv är problemet större än så för det är väldigt enkelt att distansera sig från och demonisera dessa förövare. Vi känner dem inte, vi skulle aldrig kunna tänka oss att göra det de har gjort och handlingarna, som ju utförts av onda monster, är allmänt djävliga.

Men de vanligare våldtäktmännen då. Den som tjatar på sin fru för att få sex tills hon till slut ger med sig, honom kan vi känna. Eller den som kommer hem efter en krogrunda med polarna och stinker sprit och där hans tjej "går med" på att ha sex med honom för att slippa att han blir förbannad. Honom kan vi känna.

Problemet med honom är att det kan vara jag, din brorsa eller din trevlige granne som du har grillfester ihop med. Det kan du inte veta och och så länge som media mest rapporterar om överfallsvåldtäkterna finns risken att du har en felaktig bild av våldtäkter och våldtäktsmän.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida