29 februari 2008

Jag ser fram emot ursäkten Per

Det smått osannolika har nu hänt, miljöpartiets Per Gahrton av alla människor har ändrat sig i EU-frågan. Därmed borde det vara dags att Per framför en ursäkt till alla som han har anklagat för diverse saker för att vi har tyckt det som han tycker nu.

I boken "Med euron mot EU-staten" som han skrev 2003 skriver han följande på sidan 109:

Alexander Sofroniou tycker att det är OK att "en majoritet av holländare och fransmän kan köra över en minoritet i Sverige"... Sofroniou upprörs över att inom dagens EU är en svensk värd cirka två och en halv tysk, "och det är naturligtvis helt oacceptabelt". Men i FN är en svensk värd (i runda tal) 100 indier. Är det inte än mer oacceptabelt isåfall? Är det OK att 50 miljoner turkar kör över 20 miljoner kurder?
Gharton tyckte alltså att min åsikt att EU ska styras enligt principen "En människa, en röst" var jämförbar med den turkiska regeringens förtryck av kurderna.

Du kan publicera din ursäkt i kommentarsfältet Per.

Bloggar om och annat Intressant

Etiketter:

21 februari 2008

Politiker måste skärpa sig

Som student på journalistprogrammet får man en del frilansjobb utöver artiklarna man skriver i skolan. Dessa två tillsammans har gjort att jag har pratat med kommunpolitiker och ministrars pressekreterare flera gånger de senaste månaderna. Det har ofta varit bedrövande.

Anledningen är deras ofta usla mediestrategi. Många kommunalråd verkar praktisera idén "låt journalisten jobba riktigt hårt för att få tag i mig och om jag har tur så misslyckas det". Strategin är inte bara konstig, den är kontraproduktiv. Politiker och media har ett ömsesidigt beroende av varandra, media vill rapporera vad politiker gör till allmänheten och politiker (borde) vilja föra ut sitt budskap. Då funkar det inte att göra sig oanträffbar.

Det allra värsta är pressekreterarna i regeringen. När man ringer dem och vill göra en intervju med ministern om en proposition som han/hon har lagt till riksdagen har det hänt flera gånger att pressekreteraren kräver att man ska skicka frågorna i förväg först. Senast var det Jan Björklund som ville ha frågor om nivån på studiemedlet skickade till sig i förväg, tidigare i veckan var det Mats Odell om det indragna stödet till byggandet av hyresrätter.

Om en minister har skrivit en proposition borde han eller hon rimligtvis kunna prata med en journalist om det. Jag har inget principiellt emot att skicka frågor i förväg men man måste förstå hur en intervju fungerar. När en journalist ställer en fråga och får ett svar är det väldigt vanligt att man ställer en följdfråga som bygger på svaret man just har fått. Om man vill göra en bra intervju går det inte att hålla sig till ett manus.

Det borde Sveriges ministrar förstå.

Dagens eloge...

... går till Henrik Ripa, moderat kommunalråd i Lerum. Jag har mejlat honom några gånger om en intervju och jag har alltid fått svar inom ett par timmar. Så ska en slipsten dras.

Bloggar om och annat Intressant

Etiketter: ,

19 februari 2008

Avdelningen "Skön rubriksättning" i GT


Etiketter:

14 februari 2008

Bannas den som bannas bör

Riksbanken har valt att höja räntan med 0,25 procentenheter. Ett besked som har väckt viss förvåning hos marknaden då den menar att den ekonomiska konjunkturen börjar vika. Enligt grundkurs 1 i makroekonomi ska riksbanken då sänka räntan för att stimulera ekonomin, inte tvärtom.

Riksbankens beslut är inte förvånande alls, det är snarare väntat. En av dess uppgifter är att säkerställa värdet på den svenska kronan, alltså att hålla inflationen nere. Inflationen har börjat stiga och därför är det riksbankens plikt att agera.

Regeringen är problemet

Den som ska bannas är regeringen. För tre år sedan träffades de fyra borgerliga partiledarna i Bankeryd och beslutade om skattesänkningarna de skulle genomföra om de vann valet.

Som bekant vann de valet och de har hållit åtminstone några av löftena. Skatterna har sänkts vilket har lett till att många människor har mer pengar i plånboken att konsumera för. Då kommer inflationen som ett brev på posten.

Felet regeringen gör är att den genomför skattesänkningar idag som planerades för tre år sedan. Då rådde helt andra förutsättningar i den svenska ekonomin och det är sannolikt att de inte hade fått samma konskekvenser om de hade genomförts då. Idag, däremot, är förutsättningarna annorlunda men det struntar regeringen i.

Det är regeringens inflationsdrivandepolitik som har tvingat riksbanken att höja räntan, inget annat.

Bloggar om och annat Intressant

Etiketter: