OBS!!! Denna text handlar inte om fotbollFör en tid sedan spelade två sicilianska fotbollsklubbar match mot varandra, det blev upplopp utanför arenan och en polisman blev dödad. En tragisk händelse som ledde till inställda ligamatcher och krav på höjd säkerhet på de italienska arenorna. Ungefär i samma veva träffade den svenska idrottsministern representanter för idrotts-Sverige för att diskutera den så kallade hulliganlagen som gör att oönskade personer kan få tillträdesförbud till idrottsevenemang.
Alla dessa åtgärder är naturligtvis bra, man ska kunna vistas på allmän plats utan att riskera att få stryk eller en fyrverkeripjäs på sig. Däremot kommer det inte att lösa problemet för det handlar inte om säkerhetsbrister på arenor. Det handlar om manlighetens kultur.
I mitt liv har jag vistats i två genuint manliga miljöer. Den ena är på minskeppet HMS Skramsösund när jag låg i lumpen för drygt tio år sedan och den andra är i klacken på Gamla Ullevi när IFK Göteborg spelar match.
I lumpen på Berga Örlogsskolor utanför Stockholm var vi ett hundratal personer som trycktes ihop i logement i grupper som femton. Vi kände inte varandra, vi hade väldigt olika bakgrund, vi kom från olika delar av Sverige, nästan alla politiska uppfattningar fanns där och vi skulle forma en grupp för den månad vi hade tillsammans innan vi skulle ut på båtarna. Det enda vi hade gemensamt var åldern, alla var födda i mitten av 70-talet.
Det är alltid värst i början, då ska alla introducera sig själva och etablera sin ställning i gruppen. Några hade flickvänner men de blev snabbt reducerade till medel för sexuell njutning, Daniel från Södertälje berättade att han saknade sin hund och det tyckte många var lite konstigt. På fredagen när vi skulle hem för första gången deklarerade Tommy från Haninge hur full han var i pungen och att han skulle varna sin flickvän för det innan han satte på henne.
Efter några veckor när jag hade lärt känna Tommy bättre upptäckte jag att han inte var en så dålig människa som hans uttalande om innehållet i hans pung kanske kunde antyda. Ändå fanns det något som fick honom att komma med yttrandet efter en arbetsvecka tillsammans.
Det är lite samma sak på Gamla Ullevi. Där vrålade klacken att spelaren Jesper Blomqvist, först i IFK sedan i Djurgården, "har sålt sig som en hora" när Djurgården kom på besök. När IFK:s back Dennis Jonsson gjorde en helt omotiverad och brutal tackling på Jesper Blomqvist möttes det av stort jubel på läktarna och man kan fortfarande läsa om "Dennis välkomnande" på diverse supporterbloggar trots att det har gått två och ett halvt år sedan det hände. Till exempel
här om du scrollar ner till den första kommentaren.
Det är något med män i grupp. Generellt är vi mer utåtagerande och aggressiva än kvinnor och när vi ska etablera vår ställning i gruppen gör vi det genom att bli ännu mer "manliga" än vad vi kanske egentligen är. Det är ett av de största problemen som finns i samhället för det får många allvarliga konsekvenser:
- Det är män som våldtar kvinnor, det omvända är mycket ovanligt.
- Män går i större utsträckning än kvinnor till prostituerade.
- Större delen av all skadegörelse utförs av män.
- Större delen av alla misshandelsfall utförs av män, både när det är män och kvinnor som blir misshandlade.
- Större delen av alla mord utförs av män.
- Män är orsaken till att trafficking finns.
Listan kan göras mycket lång.
Om vill komma till rätta med många av problemen som finns i samhället måste vi först komma till rätta med den manliga kulturen. Naturligvis går det inte att komma med en alenarådande beskrivning av denna men låt oss diskutera det. En sådan diskussion kommer förhoppningsvis att få sådana som Tommy ovan att fundera lite och det kanske kan få några i IFK Göteborgs klack att stanna till och fundera över om det är lämpligt att skada en annan människa för att han har bytt lag. I förlängningen kanske det gör att vi kommer att behandla varandra med större respekt och värdighet
Det finns inte en lagparagraf i världen som kan ändra det.
Intressant?Andra bloggar om
Samhälle Kultur Politik ManlighetEtiketter: Kultur, Samhälle